KANADA VE KANADA GERÇEKLERİNE BİRDE BU GÖZLE BAKALIM

Kanada ve Kanada hakkında bilmek istediklerinize başka bir açıdan bakarak gerçekleriyle beraber Kanada ve Kanada yaşamı hakkında bilgi vermeye ve paylaşmaya çalışacağız
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Excellans
Site Admin
Site Admin
Mesajlar: 3003
Kayıt: Nisan 18, 2010, 9:29 am
Konum: Saskatchewan / REGINA
İletişim:

KANADA VE KANADA GERÇEKLERİNE BİRDE BU GÖZLE BAKALIM

Okunmamış mesaj gönderen Excellans »

Herkese merhabalar,

Böyle bir konuyu açmayı sizlerden gelen e-maillerde sorulan sorular ve esasta ana fikri bu olup merak edilen '' Sayın Excellans, Gerçekten Kanada dedikleri gibi mi? '' üzerine açma ihtiyacı duyduk.
Kanada, hakkında özellikle son 10 yılda büyük artış gözlenen TALEP ve Kanada'nın kendi içinde bu TALEP çizgisinin gerçeklerine sizlerle beraber ayrı bir parantez içinde bakalım.
Kanada, yapısı itibari ile federal bir devlet yapısına sahip ve bu federallik içinde de eyaletleri ile hem vatandaşlarına hemde vatandaş adaylarına ve yine göçmenlerine hizmet sunan büyük gelişmiş bir toprak bütünlüğüdür. Kanada hakkında yaşamsal değerler,olanaklar ve imkanlar hakkında konuşurken ne yazık ki şu ayrımı yapmak zorunda kalıyoruz ''GERÇEK Kanada'lı / göçmen Kanada'lı '' kulağa hiçte hoş gelmeyen bir durum ortaya çıkıyor evet hatta biraz daha objektif olursak sanki bir gizli rasizim- ırkçılık durumu ve yapısı bile çıkartılabilinir.
Kanada devleti topraklarının, kaynaklarının büyüklüğüne ve çokluğuna rağmen ne yazıkki bir Çin, bir Amerika, bir Hindistan hatta bir Türkiye gibi kendi millet nüfusunu bu oranda alamamıştır. Yapı ve imkanlar bu yönde olunca ülke kurulduğundan beri göçmen alan bir ülke yapısına bürünmüştür. Peki kurulduğundan beri göçmen alan bir ülke nasıl ve neden hala göçmen nüfusunun adaptasyonunda, yaşam imkanlarında zorluklar çekiyor hatta bu zorluklar bazı kesimlerde geldikleri yere geri dönüşlere bile neden oluyor...Cevap yukarıda saklı, devlet bu politikasını uygularken yapılandırdığı kanunlar ve yine eyaletlerinde kendi içinde yapılandırdığı kanunlar ile resmen bir baraj örülmüş ve bu barajı aşmak gerekliliği ortaya çıkmıştır bu yüzdendirki göçmen olmak hatta göçmen olunmasını isteyen taraf tarafından zor bir hale getirilmiştir. Neden ? Birinci nedeni ülkesinin kültür yapısını, demokratik yapısını, ekonomik yapısını bozmadan güvenli ve global bir toplum yaratmak ikinci neden ise dışarıdan aşılanan kalifiye, eğitimli, gelen kısıma karşıda içerideki kök halkı koruma altına almak. Garip geliyor değil mi ? sizlerede sanki şöyle bir durum var. Doktor ol, mühendis ol, iyi eğitimli ol düzgün insan ol, elit insan ol gel bana ben sana daha iyi şartlarda hayat ve imkan sunacağım..... Hımmm şimdi geldin ama sen benim ülkemde doktor değilsin, mühendis değilsin vs lütfen bunları yerine getir!!!!
Bu durum şimdi büyük bir çelişki değilmidir ? Başvuru yapar insanlar başvurularında mesleklerini yazarlar bu mesleklere göre ülkeye kabul edilirler fakat kabulden sonra bu meslekleri değerlendirilmez, almış oldukları eğitimler sayılmaz, denklik getirilmez vs vs.. Peki baştan beni doktor olarak mezun olarak kabul ettin ama !!!!!!

Ama insan azimlidir, göç etmiştir bir karar vermiştir çalışır didinir zoruluklarla yada şans faktörü ile bu devreyi aşar ve oda artık doktor- mühendis - vs idir Kanada içinde.... Sizce ?? çile bitti mi? Hayır!! Bu seferde karşısına ya sen bu meslek sahibisin ama Kanada'lı değilsin durumu resmi olarak söylenmesede ne yazıkki bordrolarda, unvanlarda, kadro seçimlerinde karşısına çıkacaktır gizli gizli...taki bu hırslı azimli göçmen Kanada deneyimi kazanana kadar hep sineye çekecektir kendisinden daha düşük eğitimli olanların ondan daha fazla kazanç sağladıklarını vs vs ....

Buraya kadar ekonomik olarak göçmen olabilme ve sonrada göçmen olarak yaşayabilmeye baktık. Neden? Çünkü özellikle Türkiye'den yani vatandaşlarımız daha iyi bir hayata sahip olalım, çocuklarımız daha iyi bir eğitime ve bunun yanında da geleceğe sahip olsun düşüncesi ile geçiş yapmak istiyor. Şimdi eğer bu '' Daha iyi bir hayata sahip olalım'' düşüncesinde maddi kazanç ve kazanımlar var ise dürüstçe derim ki bunun ülkesi KANADA değil, ama bu '' Daha iyi bir hayata sahip olalım'' düşüncesi içinde maddi kazanım ve maddiyat yok ve amaç sadece insana verilen değer, toplumdaki birey olmanın farkındalığı, yüksek devlet ve yerleşik yönetimin görülmesi, adalet, hukuk vs vs... konularında ise dürüstçe derimki 1000' kere KANADA.

Ne yazıkki devlet göçmenlik politikasına sahip ve bu politikadan da ciddi bir gelir elde etmektedir. Bunu kimse yalanlayamaz göçmenlik bakanlığı en karlı bakanlıktır. Şimdi ben sana topraklarımı, kültürümü iyi yönetim ve idaremi açacağım ama sende gelirken ufak tefek katkıda bulunacaksın buraya kadar mantıklı ve normal ... Peki geldikten sonra neden hala o ufak katkılarda bulunuyoruz....Sertifikalar, diplomalar, eğitimler, denklikler dikkat edin hepsi aslında kendi içinde bir gelir kapısı hatta o kadar ileridirki eyaletten eyalete geçişte bile bazı mesleklerde yenileme yapılması gerekmektedir.
Hürmüyüz - hürüz, yüksek hayat standartlarına sahipmiyiz - sahibiz bunlara değer mi ??? yine yukarıda dediğim gibi para için geliniyorsa değmez.

Müthiş göçmen hikayeleri duymuşsunuzdur hatta bunların içinde yine karamsar göçmen hikayeleride duymuşsunuzdur. Birisi derki ben şuydum buydum kahretsin vs vs. diğeri derki ben hiç birşeydim şuan şuyum cennet vs vs...
Sakın ama sakın sizlerden ricam ve tek isteğim unutmayınki dostlarım bireyler kendi yaşadıkları ortam, hal, durum ve yarattıkları ile görüş bildirirler. Hasan'ın hikayesi Veli'nin hikayesi değildir sizin karar verme aşamanız BEN ve ailem ne istiyor? sorusudur doğru kararı verecek. Hasan'ın yaşadıkları güzel sizi yanıltmasın yine Veli'nin yaşadıkları kötü buda sizi yanıltmasın çünkü siz ne Hasan'sınız nede Veli.

Çok daha detaylı yine sizlerle paylaşımlarımızı sürdüreğiz buna mecburuz çünkü sizler hayat kararı veriyorsunuz bu kararı verirken belkide bir çok şeyden feragat ediyorsunuz. Bu yüzden hani hep diyorumya ''Kanada hakkında herşey''..Bunu mutlaka aktarmalıyız insanlarımız, akademisyenlerimiz, işçimiz, kalfamız, öğrencimiz kısaca vatandaşlarımız güzelliklerin yanında bazı kült gerçekleride görsünler, bilsinler en azından gelinme aşamasında hazırlıklı olsunlarki geçiş dönemleri çok çok daha mantıklı ve olumlu geçsin..
Saygılarımızla,
Kanada, Kanada göçmenlik başvurusu, Kanada vizesi, Kanadada eğitim ve Kanada hakkında her şey

E-mail: destek@bizvekanada.com/info@bizvekanada.com/bilgi@bizvekanada.com/admin@bizvekanada.com
FACEBOOK - KANADA HAKKINDA HERSEY
disticaret
YENİ ÜYE
YENİ ÜYE
Mesajlar: 9
Kayıt: Haziran 10, 2010, 12:00 pm

KANADA VE KANADA GERÇEKLERİNE BİRDE BU GÖZLE BAKALIM

Okunmamış mesaj gönderen disticaret »

Merhaba Sayın Eksellans,

Kanada ile ilgili yaşam şartları hakkında birçok olumsuz yorum yapılmış. Aşağıdaki linkte. Bunlar doğru mu, Gerçekten işsizlik çok mu Kanada da?

forum.mezun.com/showthread.php?t=45491
disticaret
YENİ ÜYE
YENİ ÜYE
Mesajlar: 9
Kayıt: Haziran 10, 2010, 12:00 pm

KANADA VE KANADA GERÇEKLERİNE BİRDE BU GÖZLE BAKALIM

Okunmamış mesaj gönderen disticaret »

Sayın Eksellans,

Sitede yaptıkları yorumlardan sadece bir tanesi; Bunlar gerçek mi?
Lütfen internetten Kanadanın son durumunu araştırın. Şu anda Kanada ekonomik olarak büyük kriz içinde. Milyonlarca kişi işsiz. Kanadaya göç edip iş bulamayan , sürünen kişilerin görüşlerini dile getirdiği ''notcanada'' adlı web sitesi o kadar büyük ilgi gördüki Kanada hükümeti işe el koyup siteyi çökertti.. Gerisini siz düşünün.. Kanada şu anda sadece eğitim amaçlı gidilecek bir ülke konumunda. Göç etmek için, yerleşmek için, iş bulmak için giderseniz hayatınızı kendi ellerinizle kaydırırsınız.
TOP 8 Reasons NOT to Immigrate to Canada
1. Discriminatory and Dishonest Immigration System.
Immigration to Canada is based on a point system, obtained with your education, qualifications and job experience. Points are good enough for immigration, but in Canada, they are not good enough to get a job in your field. Amazing, how the credentials that qualify you to come to Canada are the same credentials that don't qualify you for your profession in Canada. The reason is, Canada only wants immigrants to do the labor jobs - pizza delivery, driving taxis, factory work etc.
2. Out Of Control Cost Of Living.
From rent, to utility bills, to shopping, to phone, internet and cable bills, to gas, to car insurance, to eating out, to basically anything you have to pay for or buy, the cost of living in Canada has become astronomical. Recent immigrants are astonished as to how expensive everything is. It is estimated that compared to most countries around the world, the cost of living in Canada is on average five times greater.
3. Health Care Crisis.
Practicing physicians in Canada are in a shortage, 1 in 4 Canadians cannot get a family doctor. Canadian doctors are leaving to move permanently to the United States. Statistics Canada and the Canadian Medical Association both have identified that for every 1 American doctor that moves to Canada, 19 (nineteen) Canadian doctors move to the United States! Doctors in Canada are overworked and underpaid, and there is a cap on their salaries.
4. Very High Taxes.
Yes, you have the GST, the PST, totaling 15%, on practically everything you purchase and many other taxes taken out of our weekly paycheck. You have to pay a whopping amount to the government, out of your hard earned salary, so that the government can turn around and give it to beer drinking, hockey watching welfare bums. Fair? It does not matter, it's Canada.
5. Money Hungry Government.
Canadian Embassies around the world lie to foreigners, painting this picture that Canada is Utopia, because they want them to come to Canada. Why?
Because foreigners bring money! So after being deceived, these foreigners come. They must bring with them at least $10,000. Canada has an immigration quota of 250,000 per year.
So please do the math, 250,000 multiplied by $10,000 each equals a whopping 2.5 Billion dollars that Canada gains from immigrants every year.
6. No Culture.
Unlike almost every other country in the world, Canada has no culture. Actually American culture is what dominates Canada. When was the last time you had some 'Canadian' food? There are no Canadian traditions and there is no national identity. What does it even mean to call yourself a 'Canadian'. . .nothing really. People living in Canada, still identify themselves with the country they 'originally' came from.
7. Worst Weather.
Yes, Canada has the worst weather conditions of any country in the world. Freezing cold temperatures, snow, ice, hail, winds, storms etc. From the Prairie provinces to the Maritimes, from the Territories to southern Ontario, the weather is so horrific and disgusting that many Canadians leave Canada simply because of this reason alone.
8. No Jobs.
Yes, coast to coast, there are no jobs. Immigrants are highly qualified (MD's, PhD's, Lawyers, Engineers etc.) but they are driving taxi cabs, delivering pizza's or working in factories. Even people with bachelors degrees from Canadian Universities cannot find jobs after graduation. This is the tragedy associated with immigration to Canada. I feel sorry for those immigrants who are stuck in Canada for the rest of their lives. It is indeed a very sad and hopeless future.
Kullanıcı avatarı
Excellans
Site Admin
Site Admin
Mesajlar: 3003
Kayıt: Nisan 18, 2010, 9:29 am
Konum: Saskatchewan / REGINA
İletişim:

KANADA VE KANADA GERÇEKLERİNE BİRDE BU GÖZLE BAKALIM

Okunmamış mesaj gönderen Excellans »

disticaret yazdı:Merhaba Sayın Eksellans,
Kanada ile ilgili yaşam şartları hakkında birçok olumsuz yorum yapılmış. Aşağıdaki linkte Bunlar doğru mu? Gerçekten işsizlik çok mu Kanada da?
forum.mezun.com/showthread.php?t=45491
Sayın Dışticaret merhaba,
Yukarıda da yazımda da belirttim bardagın dolu tarafını görmek - bardagın boş tarafını görmek.....Burada şunu açıkça söyleyeyim işsizlik çok değil göçmen olarak işe girme, iş bulma şartları zor. Çünkü işveren Kanada içi deneyim ister bu yüzdende göçmenler istedikleri şekilde iş bulamazlar, yeterli gelmez vs sonrada iş yok olur!!! şimdi basit bir gözlemle şunu hemen söyleyelim bakın sadece 4 büyük iş bulma internet sitesine toplamda 500.000 eleman ilanı vardır her alanda, her işletme, her meslek grubunda. Buna birde yerel internet siteleri, gazete - haber sitelerinin kendi ilan sayfaları eklendiğinde bu rakam 1.200.000' lere ulaşır. Nüfusu 33 milyon olan bir ülkede ve çalışan yaş ortalaması 16- 75 (18 milyon)olan bir ülkede halen çalışan sayısı resmi - gayri resmi olarak (22-24 milyon) sanırım 1.200.000 görünen iş ilanı ile iş yok ! işsizlik çok diyemeyiz. Bakın aslında yukarıda da anlatmak istediğim ana fikir ne yazıkki şu göçmenseniz extreme bir meslek ve eğitim kariyeriniz yok ise iş bulmanız zor- Ama bu demek değildirki iş yok. Sizi işe almak istemediklerinden iş yok olur bunu karıştırmayalım.
Saygılarımızla,
Kanada, Kanada göçmenlik başvurusu, Kanada vizesi, Kanadada eğitim ve Kanada hakkında her şey

E-mail: destek@bizvekanada.com/info@bizvekanada.com/bilgi@bizvekanada.com/admin@bizvekanada.com
FACEBOOK - KANADA HAKKINDA HERSEY
Kullanıcı avatarı
Excellans
Site Admin
Site Admin
Mesajlar: 3003
Kayıt: Nisan 18, 2010, 9:29 am
Konum: Saskatchewan / REGINA
İletişim:

KANADA VE KANADA GERÇEKLERİNE BİRDE BU GÖZLE BAKALIM

Okunmamış mesaj gönderen Excellans »

Sayın Dışticaret,
İkinci yazınıza istinaden kısa kısa açıklarsak;
1- Göçmenlik sisteminin yanlışları ve ülke içindeki gerçek durum, bunu zaten bizde yukarıda anlatmaya çalıştık ve bu konuya hatta radikal olarak ırkçılık bile dedik. Yani bu yaklaşım doğrudur
2- Yaşam şartları pahalılığı bu yanlış bir yorumdur 11 eyalette birbirinden farklı şehirler birbirinden farklıdır. Kiralar tabiki farklı olacaktır, elektrik, su, enerji, gaz tabiki farklı olacaktır. KANADA bir cumhuriyet değildir, Kanada federal devlettir yani federe olmuş küçük devletler halinde yönetilen bir yapıdır. Her şehrin vergilendirmesi, enerji kaynakları, eğitim kaynakları bakanlıkları vs vs ayrıdır. Böyle olunca genelleme yapamazsınız. Örnek : Saskatchewan - REGINA Sağlık masrafınız O TL ölene kadar !! Örnek aylık elektrik tüketiminiz 24 saat elektrik kullansanız dahi aylık 35-45 cad Örnek aylık su masrafınız kiranızın içindedir !!! Örnek aylık Isınma masrafınız kiranızın içindedir!!! Şimdi 2 oda bir salon eviniz var aylık kirası 700 CAD içinde su, ısıtma, apartman masrafları dahil siz sadece kullandığınız elektrik + telefon + internet vs ödersiniz yani toplamda : 700 + 50 + 100 = 850 CAD aynı örneği taşıyoruz VANCOUVER 1500-2000 aynı örneği taşıyoruz TORONTO 1200-2000 yine CALGARY 975-2000, MONTREAL 1000-2000, PRINCE ALBERT 800-1000, KELOWNA 1300-2000, WEST ROCK 1500-3500, VANCOUVER ISLAND 1500-3500, OTTAWA 1200-2000, MOOSE JAW 600 -1200, OKANAGAN 1200 -2000, SASKATOON 800 - 1500 ........
3- Zaten bunun için adam derki hemşire isen, doktor isen, pratisyen isen hemen gel sana ihtiyacım var!!!
4- Yüksek vergilendirme !! Yine bu konu eyaletler arası değişmektedir. Orada yazan yada verilen örnek BC - British Columbia örnegidir 7,5 Government Sale Tax - (GST) + 7,5 Provincial Sale Tax (PST) fakat yine Saskatcehwan SK bu oran 10% ( 5+5) Alberta AB bu oran 5% (GST 5 + PST 0 (YOKTUR) ) vs vs diye gider.
5- Bu konudada görüş bildirmiştim. Devlet göçmenlik politikasında ihtiyaç belirler ve bundan muthiş bir gelir elde eder. En karlı devlet bakanlığı Göçmenlik bakanlığıdır!!
6- No Culture - Evet, Kanada'nın Kanada'ya has özel KÜLTÜRÜ YOKTUR!! Kanada'da sınırları içinde yaşayan 200 ayrı ülkenin kültürü hakimdir.
7- İklim konusunda kalkıp yorum yapmanın zaten bir anlamı yoktur. Ulkenin yerini değiştiremeyeceğinize göre kalkıp bu konu hakkında ya havası kötü yorumu bence çok saçma!!
8- No Jobs- Bu konuyu hem bu başlığı açarken biraz derin hemde sizin ilk sorunuzda yanıtlamıştım. Durumu ciddi ve objektif olarak anlattıklarım doğrultusunda bakmanız ve karar vermeniz bence en doğrusudur.
Saygılarımızla,
Kanada, Kanada göçmenlik başvurusu, Kanada vizesi, Kanadada eğitim ve Kanada hakkında her şey

E-mail: destek@bizvekanada.com/info@bizvekanada.com/bilgi@bizvekanada.com/admin@bizvekanada.com
FACEBOOK - KANADA HAKKINDA HERSEY
Kullanıcı avatarı
Excellans
Site Admin
Site Admin
Mesajlar: 3003
Kayıt: Nisan 18, 2010, 9:29 am
Konum: Saskatchewan / REGINA
İletişim:

KANADA VE KANADA GERÇEKLERİNE BİRDE BU GÖZLE BAKALIM

Okunmamış mesaj gönderen Excellans »


SORU : Why Canadian are so much lie's about Canada ?
CEVAP: The question is they are asking for immigrant after the immigrant are landing in Canada with money and education, the government of Canada or white Canadian are giving so much hard time’s to the new comers, and if the complains they are asking them back to your country if you don’t liked this is crime against the human right, they should be honest to them, after the immigrant landing here lose own money and saw there is nothing here just discrimination and every things go first to the white Canadian, no place to complains , no equality, and if the complain they asking shot off go back where you came from, I thinks The native of Canada having right to tell to the white Canadian go back to Britannia , I never saw racism in French community but in British lots? French Canadian more friendly and more educated they more respect to the new comers.
Saygılarımızla,
Kanada, Kanada göçmenlik başvurusu, Kanada vizesi, Kanadada eğitim ve Kanada hakkında her şey

E-mail: destek@bizvekanada.com/info@bizvekanada.com/bilgi@bizvekanada.com/admin@bizvekanada.com
FACEBOOK - KANADA HAKKINDA HERSEY
disticaret
YENİ ÜYE
YENİ ÜYE
Mesajlar: 9
Kayıt: Haziran 10, 2010, 12:00 pm

KANADA VE KANADA GERÇEKLERİNE BİRDE BU GÖZLE BAKALIM

Okunmamış mesaj gönderen disticaret »

Merhaba Sayın Eksallans,

Sorularıma verdiğiniz içten yanıtlardan dolayı çok tşk ederim.

Göçmenliği çok istiyorum. Peki ne iş olursa yaparım diyen biride mi zorlanır iş bulmada?
Kullanıcı avatarı
Excellans
Site Admin
Site Admin
Mesajlar: 3003
Kayıt: Nisan 18, 2010, 9:29 am
Konum: Saskatchewan / REGINA
İletişim:

KANADA VE KANADA GERÇEKLERİNE BİRDE BU GÖZLE BAKALIM

Okunmamış mesaj gönderen Excellans »

disticaret yazdı:Merhaba Sayın Eksallans,
Sorularıma verdiğiniz içten yanıtlardan dolayı çok tşk ederim.
Göçmenliği çok istiyorum. Peki ne iş olursa yaparım diyen biride mi zorlanır iş bulmada?
Sayın Dışticaret merhaba,
Tabiki hayır o anlamda bir düşünce ile bir çok iş bulabilir ve çalışabilirsiniz. Hatta bunu günde 2 -3 işe bile dökme şansınız vardır.
Saygılarımızla,
Kanada, Kanada göçmenlik başvurusu, Kanada vizesi, Kanadada eğitim ve Kanada hakkında her şey

E-mail: destek@bizvekanada.com/info@bizvekanada.com/bilgi@bizvekanada.com/admin@bizvekanada.com
FACEBOOK - KANADA HAKKINDA HERSEY
disticaret
YENİ ÜYE
YENİ ÜYE
Mesajlar: 9
Kayıt: Haziran 10, 2010, 12:00 pm

KANADA VE KANADA GERÇEKLERİNE BİRDE BU GÖZLE BAKALIM

Okunmamış mesaj gönderen disticaret »

Anlıyorum, çok tşk ederim.

Allahtan sizin gibi insanlarda varda, insanın içi rahatlıyor.

Sayın Eksellans, bu soru biraz genel olacak ama, sizce yurt dışında yaşamayı düşünen bekar bir türk insanı için, Amerika mı daha ideal, yoksa Kanada mı?
Kullanıcı avatarı
Excellans
Site Admin
Site Admin
Mesajlar: 3003
Kayıt: Nisan 18, 2010, 9:29 am
Konum: Saskatchewan / REGINA
İletişim:

KANADA VE KANADA GERÇEKLERİNE BİRDE BU GÖZLE BAKALIM

Okunmamış mesaj gönderen Excellans »

disticaret yazdı:Anlıyorum, çok tşk ederim.
Allahtan sizin gibi insanlarda varda, insanın içi rahatlıyor.
Sayın Eksellans, bu soru biraz genel olacak ama, sizce yurt dışında yaşamayı düşünen bekar bir türk insanı için, Amerika mı daha ideal, yoksa Kanada mı?
Sayın Dışticaret,
Bu sorunuz çok çok ucu bucağı açık bir soru .... Ne açıdan ? para kazanmak mı ? iyi bir eğitim kariyeri için mi? keyfi yaşamak için mi? ............ diye sonsuz sorular içerir.
Saygılarımızla,
Kanada, Kanada göçmenlik başvurusu, Kanada vizesi, Kanadada eğitim ve Kanada hakkında her şey

E-mail: destek@bizvekanada.com/info@bizvekanada.com/bilgi@bizvekanada.com/admin@bizvekanada.com
FACEBOOK - KANADA HAKKINDA HERSEY
disticaret
YENİ ÜYE
YENİ ÜYE
Mesajlar: 9
Kayıt: Haziran 10, 2010, 12:00 pm

KANADA VE KANADA GERÇEKLERİNE BİRDE BU GÖZLE BAKALIM

Okunmamış mesaj gönderen disticaret »

Merhaba Sayın Eksellans,

Daha çok paza kazanmak ve rahat yaşamak açısından sordum.

Ben içki ve sigara gibi kötü alışkanlıkları olmayan biriyim. Hırslıda bir yapıya sahibim. Azimliyim. İş ayrımıda yapmam. Amerikanın staj programları var. Hem para kazanıp hem tecrübe sağlayabiliyorsun. Kanada nın bu tip programları ne yazıkki yok.

Belki inanmayacaksınız ama bu konuyu inanarak sorabileceğim tek kişi sizssiniz. Çünkü menfaat beklemeden insanlara güvenilir bilgi veren bu konuda sadece sizi gördüm.
Kullanıcı avatarı
Excellans
Site Admin
Site Admin
Mesajlar: 3003
Kayıt: Nisan 18, 2010, 9:29 am
Konum: Saskatchewan / REGINA
İletişim:

KANADA VE KANADA GERÇEKLERİNE BİRDE BU GÖZLE BAKALIM

Okunmamış mesaj gönderen Excellans »

Sayın Dışticaret,
Öncelikle teşekkürler, fakat burada şu kararı vermeden evvel sizin şunları iyice bir etüdlemeniz gerekli.
1- Ben kişisel olarak hangi özelliklere, mesleki deneyime, eğitime sahibim?
2- Ben olası bir yurt dışı yaşamı, yaşamayı neden istiyorum?
3- Ben olası bir yurt dışı yaşama isteğinde uzun süreli bir göç mü yoksa sadece çalışıp geri mi döneceğim?
4- Ben yurt dışı seçimi yada karar verirken neden sadece Amerika - Kanada düşünüyorum?
5- Ben hiç yurt dışı yaşama deneyimine sahipmiyim ? Yakın Ülkeler hariç yani gerçekten uzak ülkeler Türkiye ile arasında hem mesafe hemde sosyal - kültürel farklılık olan ülkelerden bahsediyorum.
6- Ben bu yurt dışı yaşam ve yaşama isteğimde eğer olumsuzluk yaşar isem ve geçen sürede kaybettiğim maddi manevi miktar sonucu hayatımda bir etki bir zarar verecek mi? alınacak riskin karşılığı anlamında.

Bunun gibi sizin kendi şahsıyetinizde cevaplanması gerekenleri cevapladıktan sonra bence böyle bir atılıma, araştırmaya kalkmak en yerinde en doğrusu olacaktır.
Bakın ben her işi yaparım yapabilirimle ne yazıkki göç etmek kolaylaşmıyor. Ama açıkça demişsiniz '' Para Kazanmak '' eğer hedefiniz bu ise tavsiyem tabiki Amerika olacaktır. Amerika'da Kanada'ya nazaran daha çok sizin bahsettiğiniz türde her işi yapabilme şansınız vardır. Ama Kanada ülke içine biraz daha sınırlarla, barajlarla sizi sokar Amerika ise daha uygun şartlarda....Siz ilkönce bu iki seçtiğiniz ülkeye nasıl geçiş yapmayı planladınız bu planlarınızdan hangisi daha sonuca yakın. Buna odaklanın zaten gerekli geçişten sonra diğer konular gelecek kendiliğinden.

Staj konusu sormuşsunuz? Stajdan kastınız aslında dönemlik çalışma ise evet Amerika'nın alternatifleri daha çoktur. Ama stajdan kastınız belli bir eğitim ve bunun yanında çalışma imkanı ise bu imkan Kanada eğitim kurumlarında da mevcuttur.
Saygılarımızla,
Kanada, Kanada göçmenlik başvurusu, Kanada vizesi, Kanadada eğitim ve Kanada hakkında her şey

E-mail: destek@bizvekanada.com/info@bizvekanada.com/bilgi@bizvekanada.com/admin@bizvekanada.com
FACEBOOK - KANADA HAKKINDA HERSEY
Kullanıcı avatarı
Kadir
YENİ ÜYE
YENİ ÜYE
Mesajlar: 14
Kayıt: Nisan 19, 2010, 7:14 am

KANADA VE KANADA GERÇEKLERİNE BİRDE BU GÖZLE BAKALIM

Okunmamış mesaj gönderen Kadir »

Sayın Dısticaret,

Her ne kadar soruyu Excellans'a sormus olsanızda izninizle bende konuya dahil olmak isterim. Kanada ne zor bir yer ne de kolay bir yer aynen tüm diğer ülkelerde olduğu gibi. Bulunduğunuz şehirde eğer hiçbir yeteneğiniz yoksa hayat sizin için kolay olabilir mi? Yada çok aranan bir şey yapıyorsanız zor olabilir mi? Sorduğunuz soruların yanıtları sizde saklı. Siz ne istiyorsunuz önce bunu bulmanız gerek.

Kanada uluslararası bir arena ve burada rekabet çetin. Ama ne iş olsa yaparım derseniz iş çok. Hem de size verilen yanıtta dendiği gibi günde 2-3 iş bile bulursunuz. Ama bunların sizin hayalinizdeki iş olma ihtimali zor.

Kanada ya göç eden kadar donen olduğu konusu da mutlaka bir gerçeğe dayanıyordur. Ancak "ben kapağı oraya atayım nasılsa tutunurum" sözü size eziyetli bir hayatı da beraberinde getirebilir.

Keşke sorunuz şöyle olsaydı "Ben X mesleğini çok seviyorum, şu ana kadarki eğitimim/iş tecrübem bu, ve idealimde bu meslekte DUNYADAKI (Türkiye'deki değil) en iyilerden biri olmak istiyorum, bu amaçla yaptığım araştırmalarda Kadana da su şehrinde şu okul çok iyi. Ben okulu bitirene kadar seve seve bulaşıkcılık vs yaparım. Ama hedefim X konusunun en iyilerinden olmak" o zaman size yardımcı olmak herkes için kolay olurdu.

Naçizane size tavsiyem şudur, kendinize sorun "ben ne istiyorum, bunun yanıtını bulun ve sonra soru sormaya başlayın yoksa bir ömur heba olur farkına bile varamazsınız.
education36
YENİ ÜYE
YENİ ÜYE
Mesajlar: 1
Kayıt: Haziran 22, 2010, 9:06 am

KANADA VE KANADA GERÇEKLERİNE BİRDE BU GÖZLE BAKALIM

Okunmamış mesaj gönderen education36 »

Sayın Forum Üyeleri,

Ben siteye yeni olan birisiyim. Site çok güzel. Emeği geçen herkese çok tşk ederim.

Ben de Çukurova üniversitesi ingilizce öğretmenliği mezunuyum. 2 sene önce mezun oldum. 2 yıldır turizm sektöründe çalışıyorum. Önümüzdeki 2 yıl içinde gerekli nitelikleri sağlayıp Kanada göçmenliğe başvurmak istiyorum. Fakat yinede bazı çekincelere sahibim. Ben ne iş olursa yaparım diyorum çünkü doktorluk, mühendislik gibi vasıflı bir bölüm mezunu değilim. O nedenle turizm sektörünü seçtim. Şuan açıköğretim fakültesi 2 yıllık turizm işletme bölümüde eylülde bitireceğim. gerekirse masterda düşünüyorum. Ben ömür boyu yurt dışında yaşamak istiyorum. Tek hedefim para da değil normal hayat standartlarında yaşamda istiyorum. Tabiki yabancı bir ülke, ilk birkaç yıl tabiki zorlanacağım. Bunlara hazırlıklıyım. Sizce Kanada hayali doğru bir seçim mi?
Kullanıcı avatarı
Excellans
Site Admin
Site Admin
Mesajlar: 3003
Kayıt: Nisan 18, 2010, 9:29 am
Konum: Saskatchewan / REGINA
İletişim:

KANADA VE KANADA GERÇEKLERİNE BİRDE BU GÖZLE BAKALIM

Okunmamış mesaj gönderen Excellans »

education36 yazdı:Sayın Forum Üyeleri,
Ben siteye yeni olan birisiyim. Site çok güzel. Emeği geçen herkese çok tşk ederim.
Ben de Çukurova üniversitesi ingilizce öğretmenliği mezunuyum. 2 sene önce mezun oldum. 2 yıldır turizm sektöründe çalışıyorum. Önümüzdeki 2 yıl içinde gerekli nitelikleri sağlayıp Kanada göçmenliğe başvurmak istiyorum. Fakat yinede bazı çekincelere sahibim. Ben ne iş olursa yaparım diyorum çünkü doktorluk, mühendislik gibi vasıflı bir bölüm mezunu değilim. O nedenle turizm sektörünü seçtim. Şuan açıköğretim fakültesi 2 yıllık turizm işletme bölümüde eylülde bitireceğim. gerekirse masterda düşünüyorum. Ben ömür boyu yurt dışında yaşamak istiyorum. Tek hedefim para da değil normal hayat standartlarında yaşamda istiyorum. Tabiki yabancı bir ülke, ilk birkaç yıl tabiki zorlanacağım. Bunlara hazırlıklıyım. Sizce Kanada hayali doğru bir seçim mi?
Sayın Education36,
Öncelikle ''Kanada hayali doğru bir seçim mi? '' bu sorunuza iki yıl evvelden cevap aramanız kusura bakmayın ama şuan gereksiz gibi. Çünkü yine yukarıda belirtmişsiniz '' Önümüzdeki 2 yıl içinde gerekli nitelikleri sağlayıp Kanada göçmenliğine başvurmak istiyorum'' 2 yıl sonraki Kanada göçmenlik gerekliliklerini ve niteliklerini eğer biliyorsanız tabiki dediğinizi yapabilirsiniz. Fakat ben, biz bile bunu bilemezken ve ortalama her 3 ayda bir göçmenlik prosedürlerinde değişiklikler ve yeni hükümler oluşturulurken nasıl siz 2 yıl sonrası için bir hazırlanma ve planlama ve bunun yanında 2 yıl sonrası için bizlerden bir yorum, destek, bilgi edinimi istiyorsunuz. Bu sadece havanda su dövme cümlesine eşit olur. Ama eğerki gelecekte bir Kanada planınız, Kanada merakınız var ise bence yapmanız gereken bu 2 yıllık gelecek içinde kendinizi, hedeflediğiniz eğitim ve mesleki kariyerde geliştirmeniz hem Kanada'yı tanımak hemde gelişmeleri takip etmek olmalıdır.
Saygılarımızla,
Kanada, Kanada göçmenlik başvurusu, Kanada vizesi, Kanadada eğitim ve Kanada hakkında her şey

E-mail: destek@bizvekanada.com/info@bizvekanada.com/bilgi@bizvekanada.com/admin@bizvekanada.com
FACEBOOK - KANADA HAKKINDA HERSEY
Kullanıcı avatarı
Excellans
Site Admin
Site Admin
Mesajlar: 3003
Kayıt: Nisan 18, 2010, 9:29 am
Konum: Saskatchewan / REGINA
İletişim:

KANADA VE KANADA GERÇEKLERİNE BİRDE BU GÖZLE BAKALIM

Okunmamış mesaj gönderen Excellans »

education36 yazdı:Sayın Eksellans,
gereksiz soru sorarak zamanınızı aldığım, formu meşgul ettiğim için özür dilerim.
İyi günler dilerim.
Sayın Education36,
Öncelikle özür dilenecek bir konu yok ortada. Ayrıca kimse size formu işgal ettiniz vesairede demedi sanırım. Size sadece bu hedeflediğiniz süreçte Kanada ve kendi eğitim hedeflerinizi yerine getirmeniz aynı andada Kanada ile olan değişkenleri takip etmeniz daha yerinde olacak gibi bir cevap verildi. Ama siz bundan kalkıp yukarıda yazdığınız anlamları çıkardı iseniz....
Bende size iyi günler dilerim.....
Saygılarımızla,
Kanada, Kanada göçmenlik başvurusu, Kanada vizesi, Kanadada eğitim ve Kanada hakkında her şey

E-mail: destek@bizvekanada.com/info@bizvekanada.com/bilgi@bizvekanada.com/admin@bizvekanada.com
FACEBOOK - KANADA HAKKINDA HERSEY
ali-baba
ACEMİ ÜYE
ACEMİ ÜYE
Mesajlar: 38
Kayıt: Haziran 25, 2010, 3:49 pm
Konum: TORONTO

KANADA VE KANADA GERÇEKLERİNE BİRDE BU GÖZLE BAKALIM

Okunmamış mesaj gönderen ali-baba »

excellans selam
turkiyeden kanadaya textil ihracati konusunda biraz bilgi verebilirmisin? textil ttürü mallara kanada gümrükte nekadar vergi koyuyor? ayrıca turkiyeden kanadaya gemiyle mal göndermek kaça patlar? kısacası sizce mantılkı bi işmi?
teşekürler.
ResimResim
Kullanıcı avatarı
Excellans
Site Admin
Site Admin
Mesajlar: 3003
Kayıt: Nisan 18, 2010, 9:29 am
Konum: Saskatchewan / REGINA
İletişim:

KANADA VE KANADA GERÇEKLERİNE BİRDE BU GÖZLE BAKALIM

Okunmamış mesaj gönderen Excellans »

ali-baba yazdı:excellans selam
turkiyeden kanadaya textil ihracati konusunda biraz bilgi verebilirmisin? textil ttürü mallara kanada gümrükte nekadar vergi koyuyor? ayrıca turkiyeden kanadaya gemiyle mal göndermek kaça patlar? kısacası sizce mantılkı bi işmi?
teşekürler.
Sayın Ali-Baba merhaba,
Öncelikle tabiki eğer bir pazar hedefiniz var ise gerekli araştırmayı güzelce yaptıysanız. Tabiki mantıklı bir iş belki sizde biliyorsunuz Kanada'nın tekstil sektöründe bir iddaası yok bu nedenle Tekstil sektörü Amerika, Çün ve Hindistan elindedir. Durum böyle oluncada Türkiye'deki gibi ne kaliteli ne çeşitli nede ucuz ürünler bulmak mümkün değildir. Eğer bu konuda ciddi işler yaparsanız kazancınız büyük olacaktır. Yapmanız gereken mutlaka ve mutlaka hedef odaklı alım ve getirim yapmak. Yani dönemsel ve ihtiyaca göre plan yapmanız lazım.. Sakın bu kesin Kanada'da satar bir mantıkta değil Kanada'lının buna ihtiyacı var mantığında ürün seçiniz.

Gemi ile nakliye en ucuz ve masrafsız nakliyedir. Fakat gelme girme süresi diğerlerinden uzundur yaklaşık 3 hafta - 1,5 ay arası sürmektedir.

Kanada hükümeti ile Türkiye hükümeti arasında gümrük tekstil işlemlerinde ve ürünlerinde çok çeşitli opsiyonlar vardır. Mesela bir markasız ürünü vergiyle geçirdiğiniz ama bir markalı ürünü Kanada'daki şirkete ihraç ettiniz vergi yoktur vs vs vs..

Sanırım siz birey olarak birşeyler alıp onları buraya getirip satma gibi bir pozisyonda olacaksınız. Bunun içinde size şunu öneririm 1600 CAD altında faturalar ekstra gümrüğe vergi olarak girmez. Faturalarınızı ve mallarınızı bu rakamda tutunuz. Diğer ürüne göre gümrük konusunda ise detay lazımdır yani pantalon mu? Tişörtmü? yün mü? hayvansal dikim mi? örülmüş mü? aksesuarlı mı ( düğme, fermauar, işleme)? vs vs vs .

Ben yine size yardımcı olması açısından son gümrük beyanname listesini vereyim. Belge 6.5 MB boyutundadır ve içinde toplu iğneden top, tanka kadar ne getirilebilinir ne vergi alınır ne komisyon olur ne şartlarda olmalıdır bilgileri mevcuttur..(Download süresi sizin internet bağlantınızla alakalıdır)
2010 CUSTOM TARIFF

Saygılarımızla,
Kanada, Kanada göçmenlik başvurusu, Kanada vizesi, Kanadada eğitim ve Kanada hakkında her şey

E-mail: destek@bizvekanada.com/info@bizvekanada.com/bilgi@bizvekanada.com/admin@bizvekanada.com
FACEBOOK - KANADA HAKKINDA HERSEY
ali-baba
ACEMİ ÜYE
ACEMİ ÜYE
Mesajlar: 38
Kayıt: Haziran 25, 2010, 3:49 pm
Konum: TORONTO

KANADA VE KANADA GERÇEKLERİNE BİRDE BU GÖZLE BAKALIM

Okunmamış mesaj gönderen ali-baba »

excellans
tişört kot gömlek vs işine girsem yaz için yazlık kış için kışlık mal almak gerekir satılmadı elde kalır modası gecer.....asil düşündüğüm hedef kaliteli ve kalitesiz 2 cins bayan iç çamaşırı ve ev textil. nevresim takımı havlu vs.tanıdıklarım sayesinde bu ürünleri çok uygun fiyatlara alabiliyorum.tabiki herşeyden önce oraya gelip pazarı bi araştırmak lazim. 3 alanda iş düşüncem var ama hala hangisini yapacağıma karar kılmış değilim. 1. bahsettiğim textil 2.fast food 3. deri kürk ama kanadalılar deri kürk vs giymiyorlar gördüğüm kadarıyla. sizin deri kürk konusunda düşünceniz nedir?
ResimResim
Kullanıcı avatarı
Excellans
Site Admin
Site Admin
Mesajlar: 3003
Kayıt: Nisan 18, 2010, 9:29 am
Konum: Saskatchewan / REGINA
İletişim:

KANADA VE KANADA GERÇEKLERİNE BİRDE BU GÖZLE BAKALIM

Okunmamış mesaj gönderen Excellans »

Sayın Ali-Baba,
Bahsettiğiniz 3 sektörde geçerlidir. Fakat en önemlisi Lokasyondur. Yani hangi şehir , hangi semt, hangi cadde vs vs...
Diğer deri yada kürk konusunda evet Kürk tercih edilmez( Gerçek hayvan kürkünden olanlar) Ama emistasyon kürk ve deri tercih edilir. Bunların çoğu Çin'den gelmedir. Yani iyi kaliteli ürünlerle bu işi yapabilirsiniz. Ama baştan söylediğim gibi yer en önemli etken olacaktır size.
Saygılarımızla,
Kanada, Kanada göçmenlik başvurusu, Kanada vizesi, Kanadada eğitim ve Kanada hakkında her şey

E-mail: destek@bizvekanada.com/info@bizvekanada.com/bilgi@bizvekanada.com/admin@bizvekanada.com
FACEBOOK - KANADA HAKKINDA HERSEY
Kullanıcı avatarı
Berk
YENİ ÜYE
YENİ ÜYE
Mesajlar: 13
Kayıt: Nisan 21, 2010, 1:02 am

KANADA VE KANADA GERÇEKLERİNE BİRDE BU GÖZLE BAKALIM

Okunmamış mesaj gönderen Berk »

ali-baba yazdı:excellans
tişört kot gömlek vs işine girsem yaz için yazlık kış için kışlık mal almak gerekir satılmadı elde kalır modası gecer.....asil düşündüğüm hedef kaliteli ve kalitesiz 2 cins bayan iç çamaşırı ve ev textil. nevresim takımı havlu vs.tanıdıklarım sayesinde bu ürünleri çok uygun fiyatlara alabiliyorum.tabiki herşeyden önce oraya gelip pazarı bi araştırmak lazim. 3 alanda iş düşüncem var ama hala hangisini yapacağıma karar kılmış değilim. 1. bahsettiğim textil 2.fast food 3. deri kürk ama kanadalılar deri kürk vs giymiyorlar gördüğüm kadarıyla. sizin deri kürk konusunda düşünceniz nedir?
Selam, Sevgili Excellans gerci cevap vermis ama eklemek istedigm birsey var.

Ucuz camasir veya genel anlamda camasir dusunurseniz kolayinda satamazsiniz cunku rakip ulkeler cok fazla.En basta Cin.. Ama tekstil urunu derseniz iyi dusunun.

Hayli pahali satiliyor. Genelde elit kitle icin Hindistan urunleri gozde zira adamlar hakiki keten vs. kullaniliyorlar. Hem giyim hem ev tekstilinde.. Bu yonde arastirma yapip ayni kalitede biraz daha dusuk fiyata hesap yaparsaniz sansiniz vardir. Zira Turkiye'de cok cok iyi ureticiler var.

Iyi sanslar.
serdar bağ
YENİ ÜYE
YENİ ÜYE
Mesajlar: 4
Kayıt: Ağustos 21, 2010, 8:35 pm

KANADA VE KANADA GERÇEKLERİNE BİRDE BU GÖZLE BAKALIM

Okunmamış mesaj gönderen serdar bağ »

Sayın Serdar bey merhaba,
Konunuz ilgi başlık altına taşınmıştır. Konuya ilgili başlıkta devam edebiliriz. Mesajınız ve Cevabınız
Kullanıcı avatarı
Excellans
Site Admin
Site Admin
Mesajlar: 3003
Kayıt: Nisan 18, 2010, 9:29 am
Konum: Saskatchewan / REGINA
İletişim:

29 Ekim 2010 -Kanada ve Türk bayrağı çekişmesi

Okunmamış mesaj gönderen Excellans »


Kanada’nın Oshava kentinde yaşayan bir Türk öğrenci, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda evinin balkonuna Türk bayrağı astığı için komşularının hışmına uğradı.

Kanada’nın en yüksek tirajlı gazetelerinden Toronto Star’ın haberine göre, Ontario Üniversitesi’nde makine mühendisliği öğrenimi gören 20 yaşındaki Mahmut Bak, Cumhuriyet Bayramı’nda evinin balkonuna bir Türk bayrağı astı.

Ancak kısa bir süre sonra mahalle yönetiminden, "görüntü kirliliği yarattığı" gerekçesiyle bayrağı indirmesini isteyen bir not aldı. Karara itiraz eden Mustafa Bak, Kanadalı bazı komşularının da kendi ülkelerinin bayraklarını astığını hatırlattı.
Bunun üzerine 1265 Pentland St yönetimi tüm bina sakinlerine birer mektup göndererek, cam ve balkonlarındaki her türlü bayrağı indirmelerini istedi. Gerekçe olarak da Mustafa Bak’ın "kendisine karşı ayrımcılık yapılmasından şikayet ettiğini" bildirdi.

Ancak bu talebe de Kanadalı mahalle sakinlerinden itiraz geldi. Mahalle yönetimi bunun üzerine geri adım atarak, herkesin dış görünüşe zarar vermeden balkonuna bayrak asabileceğine karar verdi. Ancak Mahmut Bak bu kararın dışında tutuldu.

Türkiye’de gelenek olduğu üzere, bayramda balkonuna bayrak asmanın hiçbir sakıncası olmadığını savunan Türk genci, Türkiye’den uzak olması nedeniyle bayrak asmanın kendisi için daha da bir anlam ifade ettiğini söyledi.

Mahmut Bak, mahalle yönetiminin kararına karşı mücadele edeceğini belirtirken, adının Diane olduğunu söyleyen bir mahalle yöneticisi, Toronto Star gazetesine, balkona asılan Türk bayrağının “çok büyük olduğu gerekçesiyle kaldırılmak istendiğini iddia etti ''.........

Yorumsuz..!!!

Kaynak : http://www.internethaber.com/kanadada-t ... z14kZYnYzR
Saygılarımızla,
Kanada, Kanada göçmenlik başvurusu, Kanada vizesi, Kanadada eğitim ve Kanada hakkında her şey

E-mail: destek@bizvekanada.com/info@bizvekanada.com/bilgi@bizvekanada.com/admin@bizvekanada.com
FACEBOOK - KANADA HAKKINDA HERSEY
Kullanıcı avatarı
Excellans
Site Admin
Site Admin
Mesajlar: 3003
Kayıt: Nisan 18, 2010, 9:29 am
Konum: Saskatchewan / REGINA
İletişim:

KANADA VE KANADA GERÇEKLERİNE BİRDE BU GÖZLE BAKALIM

Okunmamış mesaj gönderen Excellans »

Sayın üyelerimiz, dostlarımız ve arkadaşlarımız merhaba,
Sizlerle sayın üyemiz Orkun beyin başka bir arkadaşının onunla paylaştığı bir Kanada göçmenlik metnini onunda izniyle paylaşmak istedim. Üstüne yorumlarımız görüşlerimizi tabiki yapacağız. Bu arada bu yazıda anlatılan dönem tarihi itibari ile 2008 öncesi Kanada'sını ve göçmenlik durumunu anlatmaktadır fiyatlar- rakamlar konusunda o yüzden yanlış bir bilgilendirme hatasına düşmeyelim.

''1.Komik welfare (fakirlik yardimi) : Bu yardim ayda 500-600 cad arasidir. Yeni gelen bir gocmenin 400 cad kadar bodrum olan bir eve kira verir. Eger apartman olur ise icinde bomba patlamis gibi hasarli olan tek kisilik odaya verirsiniz. Maalesef kanada da evler cok pis ve dokuntuludur. Cunku bunlar multeci ve gocmene layik gorulur. Turkiyede oturdugunuz gibi bir evde kalmak isterseniz en kotusu 800 cad dir ki welfarin ne kadar yetersiz oldugunu anlayin.
2.Dil(siz) kurslari : Verilen bedava dil kurslari ortlama bir kalite izler ve ozel olduklari ve devlet tarafindan finance edilmelerine ragmen cogu 30 cad kadar bir giris harci alir. Bu para tamamen gayri ahlakidir. Degeri cok kucuk bir meblag olsa da bu para ile bu okullar ayri bir finanas kaynagi yaratirlar. Ogrenci sayisi ile carpildiginda bu paranin ne icin alindigi bir sirdir. Okullarda kanadali hoca bekler iken gocmen asilli olan ve sivesi bozuk hocalarla karsilasilmasi cok rastlanan durumdur. Bu kurslar bittiginde universiteye giris icin asla kabul edilmez ve universiteler ayri dil duvarlari onunuze koyarlar. Bu okullarda devam zorunlulugu olmadigi icin siniflarda egitim normalin altina inmektedir. Bir kisiden 3000 cad civarinda para devletten alirlar. Ancak bu para universitenin dil kosullarini kaldirmadigi gibi bosa giden bir para olmaktadir.
3.Is bulma(ma) kurumlari : Bu kurumlar da devlet tarafindan desteklenir. Gittiginizde bilgisayar printer telefon ve fax cihazini bedava kullanirsiniz ancak is bulmada hic bir faydasi olmaz. Bir cok gazete ve dergide reklamlari boy boy verilir ve devletten bir kisi icin cok fahis paralar alirlar ancak yaptiklari hizmet internet saglamaktan oteye gitmez. Ilanlarda is bulduracaklarini yazarlar ancak cover letter, resume yazmaktan baska bir yardimlari yoktur. Bu yardimlarda her turlu tahsilden olan insana ayni anda verilmektedir. Ilk okul mezunu biri ile ayni tavsiyeleri almaniz cok dogaldir. Bunlar ise gidenler tarafindan zaten bilinen seylerdir. Bilgisayarlari da cogunun demode ve dokuntudur. Ustelik kanada da is bulmak baska yontemlerle olmaktadir.
4.Sosyal yardim masali : Buraya gelen gocmenlerin buyuk bolumu bir donem fabrika islerinda calistiktan sonra yipranma ve isveren kazigindan dolayi isten ayrilmaktalar. Bu gibi durumlarda devlet bir takim yardimlar verir. Ornegin bedava kurs, tecrube kazanmak icin is bulma vs. Bu gibi yardimlarda da cok buyuk engel cikarilmaktadir. Kitap kalinliginda formalari ve burokratik formaliteleri yerine getirmenizi isterler. Bunlari da kurs vererek anlatirlar. Ancak hic kimsenin bu akil almaz engelleri asip bunlari aldigini duymadim.
5.Vergi Balyozu : Devlet cokmus saglik ve sosyal sistemi ayakta tutmak icin kazanclardan cok buyuk oranda vergi keser. ABD nin 2 kati olan bu vergilerden dolayi (gelirin %45 ine kadar) ne isveren ne de calisan kanada dan emekli olmayi dusunuyor. Bu nedenle gocmen ulkesi insanini buyuk oranda tekrar disariya goc ettirmektedir.
6.Minimun (karin toklugu) ucret : Disaridan gelen gocmenler uzerine vergi ile birlikte minimum ucret reva gorulur. Bir yerde calisir iken kanadalidan cok dusuk ve tahsilinizin altinda isler yaparsiniz. Bunda devletin gocmenleri korumak icin bir semsiye gorevi goren kanunlari cikarmadigindan dolayidir. ABD disaridan gelen gocmen is gucune prevailing ucret (ortalama ucret) denen bir sistemi uygular. Bu ucreti isveren eklif mektubunda yazar ve devlete verir. Aksi halde gocmen transferine izin verilmez. Bu sistem hem gocmeni semsiye gibi korur hemde mevcut yerli calisani korur. Bu nedenle ABD ye giren gocmen her zaman mutlu olur ve ABD devletine karsi minnet duyar. Yerli calisanda korundugu icin gelen gocmenden memnun olurlar. Kanada da ise tam tersidir. Bu durum ozellikle kanadaya gelen egitimli ve tahsilli gocmenlerin cok iyi akillarinda tutmasi gereken husustur.
7.Lisans Kiskaci : Kanada da ise girmek icin her meslekte lisan alinmasi zorunlulugu vardir. Bu lisasnlar olmadan yuksek ucret almak ve kolay is bulmak cok imkansizdir. Once lisan sonra is mantigi yerlesmistir. Bu durumda da gocmenler incitilmektedir. ABD de ise lisans ise girmek icin on sart degildir ve once is sonra lisan mantigi yerlesmistir. Siz ise girdikten sonra sizi yonlendiriler ve hangi lisansi almaniz gerektigi hakkinda bilgi verirler. Kanada da boyle bir uygulama yoktur. Bu da cok onemli bir husustur.
8.Dil Duvari : Yeni geldiginizi konusmanizdan anlayacaklar ve herkez yardim etmek yerine sizden kacacak. Ozellikle asiri irkci kanadalilar. Diger gocmenler de sordugunuz sorulara cevap vermeyecekler ve gulup gececekler. Musteri icin girdiginiz magazalar haric iyi niyet ve hosgoru kesinlikle gormeyeceksiniz. Kanada da cok iyi dil bilmeden ise almazlar. Yeni gelen tahsilli gocemenler sirf dil yuzunden dislanmaktadir ve ise alinmamaktadir ve yillari kaybolmaktadir. ABD de ise tam tersidir. Dilden once tahsil ve tecrubeye bakilir. Dil seviyesi calistikca gelisecegini ve uyum saglanacagi savunulur. ABD den ornek vermemin sebebi sudur. ABD gocmeni kazanmak icin alirken, Kanada somurmek icin aliyor. Bir ulkeyi anlamak icin gocmen kanunlarina bakmak yeterlidir.
9.Kirtasiye Kazigi : Her gelen gocmen elcilige 500 cad civarinda basvuru ucreti verir. Bu para ayni nitelikte bir basvuru icin 100 cad civarindadir. 5 misli alinarak daha kirtasiyeden para vurgunu yapiliyor. Ayrica 1000 cad (simdi ayip olmasin diye 450 yaptilar) ayak basti parasi da alinarak zahmetsiz bir para kaynagi olusturulur. Her sene 250 bin gocmen elcilik kanali ile geliyor. Bu paralar kimilerine gore cok degil ancak bir sene icinde bir havuzda biriktiginde cok buyuk bir meblag hic emek harcamadan elde edilmektedir. Ornegin 250 000x 1500 = 375 000 000 cad eder. Bir apartman dairesi 200 000 cad dir ortalama ki 375 000 000 / 200 000 = 1875 konut eder. Bunu bir kac sene ile carpsaniz nerdeyse bir sehir kuruluyor. Ama gocmen icin degil tabi devlet icin. ABD ise hic bir gocmenden hic bir para almiyor 95 dolar basvuru ucreti haric.
10.Bekletme kuyrugu : Elcilik kanali ile gelindiginde yillarca bekliyosunuz. Neden? Cunku gocmene yapilan ayrimcilik bu bekleme ile basliyor. Elcilik diger vize turleri ile ugrasirken gocmen evraklari iceride el degmeden yillarca bekliyor. Sirasi gelen dosya sadece bir kac gunde fazla inceleme yapilmadan neticelendiriliyor. Size de inceleme yapiliyormus gibi yalan ve palavra atiliyor. Diger vize turleri ise aceleyle yapiliyor. Cunku vize bolumleri tarihe baglanmis vize turleri ile ugrasirlar ve zamanlarinin buyuk bolumunu bunlar alir. Ancak zaman kalir ise gocmen evraklarina bakiliyor ve de hic aceleye getirilmiyor.
11.Manevi cokukluk : Elcilik kanali ile gelirken 2 defa sabika kaydi veriliyor. Ancak multeci kanali ile gelenlerden hic bir kayit istenmiyor ve de kanadaya adim attiklari tarihte calisma ve oturma izni veriliyor. Gocmen gorevlileri multeciligi kanada da kabul ediyorlar. Elcilikler de multecilige donusen vizeleri acele ile hazilayip verir iken sizin evraklarinizi yillarca bekletiyorlar. Yillar sonra da arayip vizeniz hazir deniyor ve alay ediyorlar. Siz geldikten sonra kanadanin adini bilmeyen multecinin sizden once geldigini goreceksiniz. Aldandiginiz anlayacak ve kanada ya hic bir zaman sevgi beslemeyeceksizin. Bu multecilik hem size zarar veriyor hem de kanada ya. Cunku sabika kaydi istenmediginden burasi suclularin beklemeden, temizlerin ise bekletilerek alindigi ulke oluyor. Multecilik artik kanadanin asil gocmen kaynagini olusturuyor. Pis islerde calissinlar diye.
12.Hizli kacis : Yeni gelenlerin %20 si kanadayi ilk sene terketmektedir. 5 sene gectiginde cok buyuk orani geri donmus olmaktadir. Kanada devleti ise bunu bilmekte ve hic bir onlem almamaktadir. Cunku onlarin yerine yine parali gocmen alinacaktir ve devletin gocmenler uzerinden donen somuru sistemi devam edecektir. Bu nedenle gidene hic bir sekilde acinmaz ve de desteklenir de.
13.Basari yalani : Yeni gelen gocmenleri daha da somurmek icin sozde bazi gocmenlerin bu ulkede basardigi gazete mansetlerine ve TV lere tasinir. Ancak bunlar yalandan ibaret olup aldiklari ucret minimum ucret duzeyindedir ve kanadaya gelen multecilerden olusur. Cunku multeci en az iki uc sene mahkemesi neticlenene kadar bu ulkenin somuru carkina tahammul etmektedir. Sonralari buldugu bir is cok buyuk bir basari olarak yansitilmaktadir.
14.Cok kultur(suz) luluk : Burada cok kulturluluk oldugu soylenmesine karsin kultur ayrisimi ve yigilmasi vardir. Kanada kucuk bir asya karisimi ulke olmaktadir. Her ulkeden esit sayida gocmen alinmasi yerine hindistan-cin-sri lanka-filipin ulkelerinden asiri ama cok asiri multeci alinmaktadir. Bunlar ulkenin homogen yapisini bozmaktadir ve kanada nin asil gocmenlik yuzunu gostermektedir. Bu ulke insanlari asiri dusuk ucretlerde calismayi kabul ederler ve genel ucret duzeyinin dusmesine cok yardimci olurlar. Bu nedenle bu ulkeler haric diger gocmenler de bu dusuk ucretli isleri mecburen kabul etmektedir. Kanada devleti ise gocmen uzerinden para kazanilmasini engelleyen semsiye kanunlari cikarmak yerine daha da tesvik etmektedir.
15.Isci cikarma ajanslari : Is ajanslari burada cok yaygindir. Gelen gocmenler bu is ajanslarinin kapisina dayanmaktadir maalesef. Bu is ajanslari sizi kiralarlar ve bir is yerine gonderirler. Bu is yerinde sizi gecici ve zor isleri yaparsiniz. Asli personelin surekli tacizleri ile karsilasirsiniz. Bunlar da aslinda dusuk ucretli calisanlardir. Ajans ucreti isverenden alir ve uzerinden cok buyuk oranda (% 100 e kadar) kesinti yaparak kalani size maas olarak oder. Bir de asli personelin aldigi sosyal yardimlari da alamazsizniz. Belli bir sure calistirdiktan sonra isinize son verirler. Cunku calistiginiz yer belli bir sure sonunda sizi kiralamak zorundadir. Bu kiralama suresi gecmeden isinize son verirler. Cunku sirada bekeleyen bir suru ac ve azimli yeni gocmen vardir. Bu ajanslar asli kanadalilar tarafindan isletilir ve gocmenlik somurusunde en buyuk payi alirlar.
16.Multeci gocmen yozlastirmasi : Multecilik ile elcilik kanali ile gelen gocmenler ayni degerlendirilir ve gocmenler icin uygulanan yardimlarda hic bir ayirima gidilmez. Ornegin dil kurslarinda tahsile gore ayirim yapilmaz ve gittiginiz her devlet programinda onlar ile ayni degerlendirilir ve egitim alirsiniz.
17.Kaybeden devlet kanada : Kanada ABD liler tarafindan kuzeydeki kaybeden arkadas (loser friend) olarak tabir edilir. Bu tanimlama yillarin birikimi ve yakin komsuluk olarak iyi tanimadan dolayi yapilmistir. Iste kanadayi bilmeden uzak ulkelerden gelen gocmenlerin kanada konusundaki yanilmalari bu bilgi eksikligi ve arastirmanin iyi yapilmamasindan kaynaklanmaktadir.
18.Multeci damgasi : Havaalanindan itibaren karsilastiginiz herkez size cani, hirsiz gozu ile bakacak. Her ne kadar elcilik kanali ile ve sabika kaydi vererek gelseniz dahi burada multeci (sabika kaydi aranmaz) normal gocmenlerden fazla oldugu icin siz de multeci ile ayni degerlendirileceksiniz. Her yabanci burada gocmenim der, kimse kendisine multeciyim diyerek kendisini alcaltmaz.
19.Gecici konaklama : Bulacaginiz herhangi bir yer icin vereceginiz kira daha ilk gunlerden birikimlerinizi somurecek ve kanada ekonomisine akitilacak. Kalinan yer pahali bir yer ise de kisa surede ucuz yer bakma sorunu ile karsi karsiya kalacaksiniz. Kalinan yer ucuz ise pislik, dokuntu yer olacak ve boceklerden tiksineceksiniz. Butcenize uygun yerler genellikle balkonu yoktur ve copler iceride durur. Bu nedenle balkonu olmayan evlerde bocekler bulunur. Balkonlu evler ise cok pahalidir ve maasinizin tamamina yakinin alip goturur.
20.Kalici konaklama : Epey ugrastan sonra uygun yer bulacaksiniz ama dokuntuler gozunuze carptikca igrenme baslayacak. Burada evlerin cogu dokulur ve insanlar mecburen pis ve bocekli apartmanlarda kalirlar. Iyi yerler gocmenlere verilmez. Cunku bu yerler bir yilligina kiralanir ve ilk ve son ay pesin odenir. Eger bir yildan once cikacak olur iseniz geriye kalan aylari pesin odemek durumundasiniz ve ya baska bir kiraci bulmak durumundasiniz ki bu cok zordur.
21.Kazik daima gocmene : Buyuk olmayan alisveris yerlerine girdiginizde ozellike hintli ve cinliler yeni oldugunuzu anladiklari anda yuzunuze bakip fiyat soyleyecekler ve mallarini pahaliya satacaklar. Iki, uc misli isterlerse hic sasirmayin. Fiste verilmeyecek ustelik. Fis diye elinize adi fis tutusturacaklar.
22.Arkadas edinme zorlugu : Cevrenizdeki yabancilar size multeci damgasini vurduktan sonra samimi olmayacaklar ve size tepeden alayli bakacaklar. Eski gocmenler yeni gocmenleri kanadalilar gibi gormeyi pek severler. Kendilerini kanadali olmus gibi hissederek yeni gelenlere cok kotu ve alayli davranirlar. Multecilikten baska bir sey beklenmez cunku.
23.Kanadali bulma zorlugu : Kanadalilar asiri irkci olduklari icin yeni gelen gocmenlere yanasmakta cok cekingen davranirlar. Multeci damgasini onlar da vuracaklar. Ancak durumu kotu olanlar sizinle konusacaklar. Eli yuzu dogru olanlarla arkadas olmak ve ya samimi olmak cok zordur. Is vereniniz olurlarsa eger cok kati ve taviz vermez bir sekilde davranirlar. Ancak sizinle ayni kaderi paylasanlar olursa samimi olurlar.
24.Turklerde kacis : Siz geldiginizde bir cok turkun ayrilma hazirligi yaptigini goreceksiniz ve daha ulkeye alisamadan icinizde burukluk olmaya baslayacak. Gordugunuz turklerden multeci olanlara rastlayacaksiniz ve sizinle ayni katogoride olan buldugunuzda cok azinin mutlu oldugunu goreceksiniz. Sagda solda turk gordugunuzde onlarda sizden uzak duracak ve yardim etmek gibi bir davranisla kesinlikle karsilasmayacaksiniz.
25.Ulasimdan kazik : Dunyanin en pahali toplu tasimasi ile seyahat edeceksiniz. Bir otobus soforunun muhendis ve doktordan daha refah icinde oldugunu gordugunuzde Turkiye yi arayacaksiniz. Otobus soforlerinin guclu sendikasi vardir ve grev yaparak hic umulmadik zamanda ulasimi sekteye ugratirlar ve ya pasif direnis yaparlar. Ozellikle sabah saatlerinde metro ve otobus isletenler umulmadik zamanda araclari durdurarak araclarindan cikar ve 10-15 dakika sonra gelirler. Bunun sendika hakki oldugunu savunurlar.
26.Issizlik sendromu : Issiz olmaniz multecilik ile bagdastirilacak ve yuzunuze bakan issizliginiz icin normaldir diyecek. Size en adi isler yakistirilacak. Paylasimcilik yerine dislama ve ise almama politikalari ile karsi karsiya kalacaksiniz. Isverenler gocmeni de ise alalim bir yer verelim alissin bu ulkeye demeyecek. Duvar gibi suratlarla sizi hic ise almayacaklar. Ancak dil kursuna git diyecekler. Sizin para kazanma zorunlulugunda oldugunuzu aklina bile getirmeyecekler. Kiraya bile yetmeyen devlet yardimi aliyordur ve ya ulkesinden para getirmistir onu yiyordur diyecekler ve hic yuzunuze bakmayacaklar.
27.Ayrisim : Cevre ile kaynasmayi bekler iken tam bir kultur ayirimi icerisinde bulacaksiniz kendinizi. Herkesin bir muhitte toplandigini gorecek ve cok az sayidaki azinlik bir turk toplumunun durumuna feryat edeceksiniz. Her gun bir turkun ayrildigini isiteceksiniz. Ama dongu sizin icin yeni baslamistir. Turk toplumunun da kendi icerisinde ayristigini gordugunuzde bizde degisen bir sey yok diyeceksiniz. Ortak hareket etmek yerine Turkiye den miras alinmis siyasi ve kulturel ayrilmalarin burada da devam ettirildigini goreceksiniz.
28.Gecersiz diplomalar : Iceri girdikten sonra kimse tahsilinize bakmayacak cahil insan muamelesi yapilacak. Multeci olmasanizda multeci gibi tahsilsiz ve sabikali biri oldugunuza hukmedecekler. Her yerde tekrar universite bitirmek icin uzerinize baski kurulacak.
29.Gecersiz tecrubeler : Turkiyedeki tecrublere hic bakilmayacak insaat isleri, garsonluk temizlik isciligi reva gorulecek. Asli isinize gore is vermedikleri icin bu isleri yapma yonunde cok buyuk baski ve hatta siddet goreceksiniz.
30.Universite duvari : Okula gittiginizde kimse size yardimci olmayacak. Sadece onunuze sartlari koyacaklar. Sacma giris kosullari ile karsi karsiya kalacaksiniz. Isterseniz 10 sene kanada da yasayin yine Toefl istiyecekler. Gittiginiz ESL kurslari devlet tarafindan kontrol ve desteklenmesine ragmen buradan aldiginiz dereceye hic bakilmayacak, kendi kurslarina para ile devam etme zorunlulugu getirip bildiklerinizi tekrar ettirecekler. Hatta liseye gonderip tamamlama dersleri almanizi bile isteyecekler.
31.Kutup sogugu : Soguk hava her yerde esecek ve kacacak kapali mekan arayacaksiniz. Oralarda da klimalar hasta edip yataga dusurecek. Kapali yerlere anlamsiz bir sekilde uflemeli soguk hava sikarlar. Bunlar cocuklarinizi ve sizi cok hasta edecek. Buzdolabi gibi soguk yapmadan rahat etmezler. Kisinda soguk hava sikarlar. Sicaktir ama uflemeli oldugu icin hep rahatsiz eder. Maalesef kanada da hep bu sekilde sogutma ve isitma vardir. Zaturye cok raslanan bir hastaliktir ve yil boyunca surekli lejyoner hastasi olarak dolasirsiniz (bu hastalik klimadan dolayi olusuyor.)
32.Turkiye ye ozlem : Bu asamada cok geri donen vardir. Sadece gelenlerin %20 si ilk sene geri donuyor. Bu oran cok buyuktur. Bir kac ay sonra asiri Turkiye ozlemi baslayacak ve belki de apar topar doneceksiniz. Bunda issizligin verdigi kizginlik ve kanada halkinin size sert ve kotu niyetli davranmasinin rolu buyuktur. Kirik bir kalp ile dolasmak yerine gitmeyi tercih eden epey coktur. Ozellikler egitimli tabaka.
33.Çöpe atilan resumeler : Kimse sizin resumenizi dikkate almaycak. Isminize bakip eleyecekler. Yabanci isim en buyuk hendikapi olusturur. Tecrube ve tahsile hic onem verilmez. Yeterki gocmen ve deneyimli olun. Buyuk firmalar bile cok ters yanit verirler.
34.Fazla tecrube (overqualified) olumsuzlugu: Gocmen alinir iken tecrubeye ve tahsile en buyuk puan verilir iken burada bunun tan tersi ile karsilacaksiniz. Deneyimli gocmenin firmada huzuru bozduguna inanirlar. Bu inanc burada artik kaliplasmistir. Sizi dusuk ucret ve sifir tahsilden baslatmak icin her turlu iskenceyi yapacaklar. Iskence diyorum cunku interview de yuzunize bakip overqualified sin demekte hic zorlanmazlar. Yeni gocmenler genelde alt seviye islere talip olurlar. Bunda dil seviyesi ve kanada is tecrubesinin azligi etken olmaktadir. Ancak isveren iyi niyetli davranmaz ve gocmene de bir is verelim alissin sisteme kesinlikle demez. Hemen kapiyi gosterir.
35.Sahtekarlik : Her yerede karsilasmaniz mumkun. Bu nedenle kimseyle gerekmedike konusmayin. Suclularin multecilik kanali ile akin ettigi bir yer oldugu icin kanada da cani ve pis islerin icinden gelen insanlar cok bulunur. Size yaklasanlarin akli dengesinden suphe eder iseniz hemen laf etmeden uzaklasin. Ansizin bicak ve ya jilet sallayip bir tarafinizi yaralayabilirler. Hatta tabanca ile kursun sikip kacabilirler. Bu olaylar cok sik vukubulur burada.
36.Pislik sokaklar: Her yerde kagit, yemek artigi ve evsiz dilenecileri goreceksiniz. Sakin hic bir dilenciyi terslemeyin. Bicakla uzerinize saldirabilir. Hatta uzerinizce bozuk para var ise verip savusmak en iyisidir. Sokaklar bu gibi insanlarin artiklari ve copleri ile doludur. Ogrenci seviyesi gelen multecilerin etkisi ile cok dusuk oldugu icin gencler sokaklari batirirlar ve cevreye karsi hic ilgi duymazlar.
37.Sahtekar dil kursu ogretmenleri : Sinifi cok zorlayip yeni gelenleri basarisiz gosterip ve bunlara ozel ders verecek kadar ileri giden ESL ogretmenleri vardir. Ahlaki olarak hic uygun gorulmeyen bu durum cok yaygindir. Eger boyle bir hoca ile karsilasir iseniz kursu birakip baska bir okula gidin. Aksi halde hem zorlanirsiniz hem de ozel ders almadiginiz icin hoca ile iliski kurmada zorlanirsiniz. Maalesef kanada gocmenin soyuldugu ve somuruldugu bir yerdir.
38.Geri donus : Eger Turkiye de iyi kotu bir isiniz var ise sonuna kadar calisin. Cunku Turkiye de birikim ve huzurlu hayati bulursunuz. Ancak gecici ve ilk gozlemi edinmek icin buraya gelinebilir. Mumkunse gelmemek icin baska secenekleri sonuna kadar zorlayim. Saglam bir isiniz var ise turist olarak gelmekten baska bir secenegi dusunmeyin.
39.Aldatici buyukluk : Gocmenlere buyuk bir ulke diye yutturulur ve her yerde is imkanlari vardir diye bir yalan soylenir. Kanada sadece Toronto ve Vancouver den ibaret bir ulkedir. Buralarin cevresinde ancak yasam alani ve sosyal imkanlar bulabilirsiniz. Bunun disinda ki yerlerde ne dogru durust ucret alirsiniz ne de guzel yerler gorursunuz. Her taraf buz gibi eser ve de is bulmak cok zordur. Is bulmaktan kasitim tecrubenize ve aldiginiz ucretin normal sartlarda olmasidir. Burada bir cok insan calisir ama sadece karin tokluguna.
40.Kuzeyin soguk yalani : Kuzey eyaletlerde biraz daha fazla is imkani oldugu soylenir. Aksine cok azdir ve olsa da lisans kriterlerini tasimadiginiz icin basvuramazsiniz. Bulsaniz bile yine cok dusuk ucret alir ve koy gibi yerlerde yasarsiniz.
41.Alberta, Ontario bos yere ovulen bir yerdir. Goya insaat sektoru gelismekteymis ekonomi patliyormus. Hepsi yalan. Insaat sektorunde calisanlarin ne kadar kazandigina bakin. Sadece saatli ucreti 2 dolar fazla o kadar. Gocmenler insaatlarda calismak icin mi geldiler buraya sanki? Petrol oldugu soylenir. Ama yine kazanan ya amerikalilar ve ya kanadalilardir. Gocmenlere yine kalbur ustu isler reva gorulur ve de ustesinden gelinmeyecek lisans ve tecrube sartlarini ileri surerler.
42.Kuzey eyaletlerde hava cok soguktur. Yaz ayi yoktur. Labrador (soguk su akintisi) iklimi cok sertlestirir. Kanada ya gocmenlerin tamami sicak ulkelerden gelir ve kimse kuzeye gitmek istemez. Bu nedenle guneyde cok asiri bir yigilma vardir ve issizlik hat safhadadir ve her gunde binlerce insan bu sayiya katiliyor ve ya geri donuyor.
43.Bir kac sehir haric diger sehirleri hayalet sehir gibidir. Sadece bir iki uzun bina vardir ve cevresinde sosyal imkan bulmak cok zordur. Bulsaniz bile kalabalik bulmak zordur. Cunku soguk oldugunda herkes evine kacar.
44.Bu koskoca ulkede yuzmek icin deniz bulunmaz. Bu nedenle guney ulkelerine mutlaka gitmek icin masraf gerekir. Bu masrafi da gocmenlerin cok az bir kismi karsilayabilmektedir.
45.Kanada dis ucuslarda iflas etmistir. Aircanada iflasini acikladi. Peki neden. Bu kadar gocmen her sene ulkesine ziyarete gittigi halde. Neden cok basit. Gocmenler kendi ulkelerinin ucaklarini seciyor. Hem ucuz hemde her yere baglantli. Kanadanin hava ulasimini basta lufthansa ve amerikan hava yollari karsiliyor. Aircanada 11 eylulden sonra iflasini acikladi ama amerikali bir is adami imdada kostu ve simdi o ceviriyor.
46.Kanada da ic turizm gocmustur. Parasi olan kesinlikle basta amerika olmak uzere guneye gidiyor. Hic kimse kanada nin soguk yerlerine gitmek icin para vermiyor. Bu da ulasima sekte vuruyor.
47.Kanada da is gucu guneye ve baska dunyalara kayiyor. Gocmenlere yapilan ayirimciliktan ve ezme politikasindan dolayi tecrubeli is gucu basta amerika olmak uzere diger dunya ulkelerine goc ediyor. Cografya genis olmasina rahmen tecrubeli is gucu kanada icinde yer degistirmektense baska ulkelere goc etmekten hic cekinmiyor.
48.Kanada da bitki ortusu cok azdir. Guneyde bir kac sehir haric diger bolgelerde sogugun etkisi ile bitki ortusu cok az cesitlidir ve dogada kalmasi cok az surer.
49.Kanada da dag yoktur. Vancouver haric dag sistemi yoktur. Bu nedenle kuzeydeki soguk ruzgarla kolayca guneye kadar ilerlemekte ve iklimi sogutmaktadir. Bu nedenle bu ulkede ruzgarlar hep kutup sogugu ile eser. Vancouver ise dag silsilesi ile korundugundan kisin bile sicaklik sifirin altina nadiren iner.
50.Kanada nin meyve ve sebzesi disaridan gelir. Bu nedenle bunlar fahis fiyata satilirlar (organic) digerleri ise ucuz ve tatsizdir. Sadece muz cok ucuzdur. Marketlerde meyveler hep hormonlu ve renksizdir.
51.Gocmenler bu genis cografyada bir yere yigilirlar. Bu da toplumda ayrisma ve sinirlasmaya neden olmaktadir. Yapilan ayrimcilik ve dislama nedeni ile gocmenler bir yerde sabit kalmayi ve gruplasmayi on plana cikarmislardir. Bu da is bulma ve kaynasmayi engellemekte ve catismaya neden olmaktadir.
52.Kapatilmis topraklar : Devlet genis cografya ya yayilma ve bu yerleri gocmenlere acmak yerine demir perde ulkelerinde oldugu gibi kapali tutmakta ve mevcut yerlesim alanlari pahaliya satilmaktadir. Kiralar da bu nedenle pahali ve ev almak cok guctur. Dar alana da sikistirma ve bu imkanlari pahaliya satma politikasi sinsice yurutulmektedir. Bu nedenle bu sikisikliktan cikmanin caresi ulkeyi terketmekte gorur insanlar.
53.Profesyonel suclu akini : Genis cografyanin ve kapaliligin en cok faydasi profesyonel suclulara dokunur. Bunlar siradan multeci olarak ulkeye girerler (multeciden sabika kaydi istenmiyor) ve genis cografyada yeni bir hayata baslarlar. Devlet bunlara hem yardim eder hem de siginacak yerleri bir sureligine bedavaya verir.
54.Kanada okullari gocmenlere zorlastirilmistir. Okullara girmek icin akil almaz burokratik engeller cikarilmaktadir. En basta gocmenlerden temini zor dokumanlar talep edilmektedir. Ornegin bedave dil kursu veren ve devletin destekledigi okullara gidip en ust seviyeye gelmis olanlara hic bir ayricalik taninmiyor. Yine TOEFL a girmek zorundasiniz. Bu kurslar ki bir sene ve otesine kadar devam etme durumu vardir. Ancak Universitler bu kurslari hic dikkate almazlar ve illaki TOEFL, IELTS ve ya kendi yaptiklari sinavlari gecmenizi isterler. Ve ya kendi kurslarini parayla satarak dilden muaf tutarlar. Yani tekrar ogrendiginiz seyleri tekrar ettirirler.
55.Kanada da egitimde gocmenler uzerinden cok buyuk kapital donmektedir. Egitime bir sey dedigim yok ama butun okullar fahis fiyatlara kurslar duzenlemekte ve gocmenleri tuzaklarina dusurmektedirler. Ornegin hic bir akridasyonu olmayan bir okul normal devlet okulunun 3 katindan fazla para talep etmektedir. Hem de verdikleri kurslar gevsek olup hic biryerde taninmamaktadir.
56.Her gelene kurs : Kurslarin ilanlarinda universite mezunlarina acik olduklarini yazarlar ancak gittiginizde lise mezunlarini da aldiklarini gorursunuz. Bu durumda kaziklandiginizi cok sonra anlarsiniz. Resepsiyonda sizi cekebilmek icin guzel sozler duzerler ama is sonradan degisir.
57.Yeniden universite : Yeni gocmenlerin is piyasasinda hicbir surette disaridan getirdikleri diplomalar kabul gormez. Illaki buradan okul bitirmenizi tavsiye ederler. Bunun icin de yillariniz calmak isterler.
58.Egitimde alcaltma : Gocmenlerden para kazanan bir diger okullar da college (Turkiyede 2 ve ya 3 yillik teknikerlik okullari) lerdir. Bunlarda ilanlarda sasirtici bilgiler verirler ve 4 yillik universite mezunlarini da onceki prim surelerinizi degerlendirmek davet ederler. Bunlara da sakin kanmayin. Baslayip da sonradan isleri anlayip birakanlar var. Bunlarin ders programi gevsek olup universiteye gecmek istediginizde ucte biri sayilir. Yani uc yil okur iseniz sadece bir yilini sayarlar.
59.Universitelerde caliskan ogrenci bulmak zordur. Burada okullara girer iken sinav sistemi yoktur. Onun yerine lise notuna bakilir. Ilk once universiteler sonrada college ler doldurulur. Bu nedenle caliskan ogrenci yerine tembel ve gununu gun eden ogrenciler doludur kampusler. Turkiyede ki en mutevazi universite bile ogrenci kapsitesi olarak buraya bin basar.
60.Okullarin yaridan fazlasini cin-hint-sri lanka-filipin dortlusu olusturur. Kampusler adete bunlar ile kaynamaktadir. Kanadali beyazlari bile aradan cok zor secersiniz.
61.Devlet universiteye gidenlerin gecinmelerini saglayacak kadar burs verir. Almasi kolaydir. Okudugunuz surece faiz vermezsiniz. Geri odemesi 10 yila yayilir. Bu nedenle gelen gocmenler ve universite mezunu kaliteli bir cok insan bunu cazip gorerek adeta kanmaktadir. Ancak evinizi payalasir iseniz bu para yetmekta aksi takdirde yetmemektedir. Ustune ustluk bu burs aile durumu iyi olanlara da verilmektedir. Boyle olunca bu burs onlara daha fazla yaramaktadir. Kira veren gocmenler ise adeta kemer sikarak bu parayla gecinmeye calismaktadir. Ve de tekrar universite okuyarak yillarini bosa gecirmektedirler.
62.Bazen tekrar liseden ders almak zorundasiniz. Universite mezunu olup liseden tamamlama dersleri alanlari biliyorum. Cok yazik.
63.Kanada da egitim cesitliligi yoktur. Yeni gelenler kendi ihtiyaclarina gore program bulmakta zorlanirlar. Cok populer olan bir programi burada didik didik ararsiniz. Ama bulamazsiniz ve kahredersiniz neden yoktur diye.
64.Buraya universite mezunu olarak gelenler kesinlikle universiteden munferit ders alsinlar. Ve universitenin CAEB onayli olmasina dikkat etsinler. Aksi halde bos yere para vermis olursunuz ve zaman tuketirsiniz. Kucuk universitlerin ilanlarina kanmayin. Verdiginiz paraya ve emege degen okullari secin. ABD de bile bir cok universite bir kac yil ulkede yasayanlardan muaf tutarken gocmen ulkesinde bu neden yapilmiyor. Neden? Irkcilik.
65.Universiteler TOEFL isterken kesinlikle kanada da gecen gunleri saymazlar ve mutlaka bunu isterler. cok basit. Gocmeni kaziklamak. (Ryerson haric).
66.Bir darbe de hukumetten. Universite ogrenci yurtlarina verdiginiz kiralari vergi iadesinde kullanamazsiniz. Sozde universitelere vergi destegi varmis ve konutlar ucuzmus. Kesinlikle yalan ve yurtlarin fiyatina daha iyi evler var ve de vergi iadesinde kullaniyorsunuz. Vergi iadesi, soz acilmisken, bir aylik kiraniza bedel bir indirimine denktir. Bunu da universite cebine indiriyor.
67.Kanada gocmen ulkesi degildir. Gocmen ulkesi olabilmesi icin en basta her ulkeden mumkun olabildigince esit sayida gocmen alinarak homojen bir yapi olusturulmasi gerekir. Ancak kanada kucuk bir asya karisimi ulke goruntusundedir. Ornegin 30 milyon nufusun yarisi gocmendir. Bunun da yarisini cin-hint-sri lanka-filipin dortlusu olusturur. Bu nedenle diger ulkelerden gelenler bu karisimin icinde ezilmektedir. Bu durum kanada ile ezik gocmenler arasinda kalbi bagin kurulmasina engel olmaktadir.
68.Kanada kapali bir ekonomiye sahiptir. Kanada dis ticaret hacminin %80 ini ABD ile yapar (ve ya ABD tarafindan desteklenir). Turkiyenin bile ekonomisi kanadadan daha fazla disa acik ve yonludur. Bu nedenle kanada ABD olmaz ise dagilip gitmeye mahkum bir ulkedir. ABD kuzey sinirini Rusya ya karsi guvencede tutmak icin bu ulkeyi ekonomik olarak mecburen tampon bolge statusunde desteklemekte ve zenginler kulubunde yanina almaktadir. Bu zenginlik icinde kanadalilar refah icerisinde yasama rolunu ustlenirken gocmenlere dusuk ucret ve kotu sartlarda rol ustlenmesi reva gorulmektedir.
69.Kanada disariya beyin gocu veren dunyanin birinci ulkesidir. Ozellikle egitimli insanlar para karsiligi ve yillarca bekletilerek iceri alinmaktadir. Ancak is iceriye girildiginde degismekte ve diplomalar, tecrube ve ingilizce duzeyi (kanada aksani) yok sayilmakta ve bunlara siradan isler kaftan bicilmektedir. Bu nedenle ulkeye giren egitimli gocmenler ekonomik kayiplarini sinirlamak icin sistemli olarak geri kacmaktadirlar. Kanada da gelen gider mantigi yerlesmistir artik.
70.Kanadanin toplum dokusu dejenere olmustur. Kanada siginmaci (multeci ve ya refugee) olarak binlerce sabikali insani iceri kolayca almaktadir. Bu sabikalilar dunyanin dort bir yanindan yalan soyleyerek iceri kolayca girmektedirler. Siginmacilik artik yasallastirilmis ve bir cok pis ise karismis suclulari toplum icine enjekte eden bir sisteme donusmustur. Siginmacilari topluma yama yapmak icin bedava kurs programlari duzenlenmektedir. Maalesef egitimli ve temiz gocmenler de habersiz bir bicimde bu programlara istirak etmektedirler. Siginmacilikta eski yasama bakilmadan kolay bir prosedur yurutulmektedir.
71.Hukumetler gocmenleri bezdirmektedirler. Gelen gocmenler icin esitci yaklasimdan daha ziyade ayrilikci yasalar cikarilmaktadir. Onceden cikanlara da el surulmemektedir. Ornegin en onemli olan meslek odalarinin elindeki yetkilerde gocmenler adina hicbir iyilestirme yapilmadi. Irkci kanadalilar bunu firsat bilerek gocmenlerin tecrube ve diplomalarini yerden yere vurmektadirlar. Yine bir ornek, eski hukumet sozde ermeni soykirimi tarihi olan 24 nisani tanidigini deklare etti ve bunun devlet mekanlarinda anilmasina izin verdi . Bu ayrilikci yasa Turk toplumunu burada derinden yaralamis ve kanadanin gocmen ulkesi olma hayalini safsataya donusturmustur. Bunun nedeni turk toplumunun yukarida verdigim dortlunun disinda kalmis olmasi idi. (secimlerde iktidari etkileyen oy potasiyeli dusuk oldugundan). Bu yasa turk toplumunun tersine goc etmesinin manevi tesvigi olmustur.
72.Asli kanadalilarin bir cogu ulkeyi terketmektedir. Bu kanadalilar da ozellikle egitimli gocmenler gibi emekcilerden olusmaktadir. Bunlar da kanadanin bozuldugunu ve suclular ulkesine donustugunu kabul etmektedirler. Emekci olduklarindan bunlar da para kazanabilecekleri ve rahat yasam sartlari bulacaklari basta ABD olmak uzere diger ulkelere anti-goc hareketini baslatmislardir. Gitmeyi basarabilen gipta ile karsilanmaktadir.
73.Kanada vergi canavari olan bir devlettir. Oyle ki ucretlerdeki artis aninda vergi artisi ile tirpalanmaktadir (% 45 e varan). Bu durumda cok maas almak bir anlam ifade etmemektedir ve isverenler ve isciler acisinda kabiliyet ve tecrubeli olmanin bir ozelligi olmamaktadir. Ozellikle bu durum saglik sektorune darbe indirmistir ve konusunda uzman doctor ve professor bulmak adete imkansiz hale gelmistir. Bu yuzden Allah gostermesin basit ameliyatlar icin imkan bulabilenler yurt disina gitmekte imkan bulamayan ise aylarca kuyrukta felaketini beklemektedir.
74.Kanada devlet niteliginden uzak bir ulkedir. kanadayi ABD den kacan loyalistler (Ingilterede ki krala para karsiligi bagli) kurmustur. Eskiden ABD de ingilterenin bir dominyonu (denis asiri somurgesi) idi. Simdiki kanadaya benzer uygulamalar var idi. Asirlar boyu devam eden bezdirici uygulamalar neticesinde gocmen olarak bulunan middle class (orta sinif) ve asagisi isyan etmeye basladi. Bu isyanlarda bir cok kisi krala karsi gelmekten goruldukleri yerde sirf esitligi ve ozgurlugu savunduklar icin (ABD nin ozgurlukler ulkesi tanimi bu baskaldiristan ileri gelir.) yol ortasinda ve ya evlerinde oldurulmustur. Bu isyanlar buyuyerek bu gunku ABD nin kurulmasina neden olmustur. Kraldan maasini alanlar da gruplar halinde kacarak kanadaya yerlesmeye basladilar (Atlantigi gecmek zor oldugundan). Daha sonra bunlarin kral tarafindan desteklenmesi ile kanada kurulmustur. Bu nedenle kanada simdi ABD den aldigi yenilginin acisini gocmenlerden cikarmaktadir ve bu konuda gocmenlere en ufak bir taviz vermemektedir. Kanadanin bir bagimsizlik savasi olmamistir. Ingiltere kralicesinin verdigi bir berati bagimsizlik gunu olarak kutlamaktadir. Bayragi da zaten sonradan degismistir. Ingiltereye 1. ve 2. dunya savaslarinda verdikleri destekte sehit olanlari belli vesiler ile anmaktadirlar. Her ciddi ulkenin bir bagimsizlik savasi olmustur ve bayragini da bu savaslardan esinlenerek ortaya cikarmistir.
75.Yalanci siginmacilik kanunlastirilmistir. Yalanci siginmacilik yerine elcilik kanali ile alim yapilmaktan kacinilmakta ve sabika kaydi gosteremeyenler iceri alinmaktadir. Birlesmis Milletlerden her bir multeci icin toptan para alinmaktadir. Bu da yalanci siginmaciligin temelini olusturmustur bu ulkede.
76.Elcilikler para topluyor. Dosya basina elcilikten alinan 500 cad basvuru ucreti ve 450 cad (eskiden 1000 cad idi) para ile milyarlarca dolar para carpiliyor. Boylesine bir satis dunyanin hicbir ulkesinde yoktur. ABD bile ayni tur evraklar icin sadece 95 dolar para aliyor. Gelmek isteyen kisiye bu ulkeyi satma uygulamasi ahlak kurallarini zorladigi gibi gocmenin ne maksatla alindigini cok iyi isoat etmektedir. Hic bir ulke gocmen alir iken para talep etmezken kanada bunu yasallastirmistir ve bugunun dunyasinda despotismi uygulama gayreti icersisin girmistir.
77.Elcilige verilen evraklar yok sayiliyor. Elcilige verilen evraklar geldikten sonra hic bir sekilde ise yaramiyor ve kanada icerisinde yok hukmunden sayilarak gocmenlere birde yeniden tercume ve evrak masrafi yaptiriliyor.
78.Evraklariin bosuna bekletilmektedir. Elcilige verilen evraklar bir on incelemeye tabi tutulmadan yillarca bekleyecegi siraya konmakta ve sira gelindiginde tekrak eksiklikler cikarilarak islemler uzatilmaktadir. Bu zaman zarfinda kanadaya hicbir sekilde gelme izni verilmemektedir. Aksine siginmacilara ise girme izni verilmekte ve islemleri kanada da yasarken neticelendirilmektedir.
79.Evraklar yolu ile rusvet kapisi Her elcilikte o ulkenin vatandaslari calismaktadir. Bu kisiler verilen evraklari inceleyerek dogrulugunu teyit etmek gorevi verilmekte ve bu ucuncu sahislarin istenen evrakta tahrifat yaparak gocmenlikten rusvet yolu ile para kazanmalarina seyirci kalinmaktadir.
80.Kanada yi alcaltan irkcilik. Gocmen ulkesi hicbir zaman halklar arasinda direk parlemento yolu ile karalama yapmaz. Ancak kanada hukumeti Turkiye yi ermeniler karsi yaptigi sozde soykirimi tanimistir. Boylece gocmenligin safsatadan oldugunu kanunlastirmistir.
81.Gelen gocmenlere saglik sigortasi ertelemesi. Siginmacilar geldikleri gun sigoratadan yararlanirken puan sistemine gore gelenler 3 ay bekletiliyor. Bunun icin de ozel sigorta yaptirilmasi bekleniyor. Bu yuzden hastenelere dusmus ve sigorta yaptirmayi unutmus bir cok magdur insan agir borclar altinda inletilmektedir.
82.Meslek odalari irkciligi. Yeni gelen gocmenlerin is bulmalari yillari bulmakta ve odaya uye olmak icin birde para odemektedirler. Ustelik de onlarin gereksiz parali egitim programlarina katilarak butceleri zora sokulmaktadir. Bu programlar da gocmenlereden para kaznamanin bir yolu olmustur. Meslek odalarinin uygulamakta oldugu kati yonetmelikler yuzunden bir cok gocmen lisanas alam islemini yarida birakarak tekrar bu ulkeden ayrilmaktadir.
83.Heterojen bir yapiya seyirci kalinmaktadir. Gocmen sayilari ulkelere gore tespit edilmemekte ve istenen ulkeden istenen miktarda gocmen alinmaktadir. Bu nedenle az gocmen veren ulkelerden az gocmen alinarak toplumda asiriri yigilma yaratilmistir. Bu ulkede srilanka-hindistan-cin-filipin dortlusunden baska gocmen yok gibidir nerdeyse.
84.Resumlerde bulunan yabanci isimler : Isverenler resumlerde gocmenlerin orijinal isimlerini gordukleri zaman ilk tepkiyi verirler ve kesinlikle degerlendirmeye almazlar. Siradakine direk bakarlar. Mumkunse bildikler isimler var ise onlara bakarlar.
85.Resumlerde bulunan yabanci okullar : Eger resume kabarik ise isimden sonra mezun olunan okula bakilir. Yabanci okuldan mezun iseniz yine degerlendirmeye alinmaz. Cunku her is ilanina binlerce ozgecmis gonderilir. Bu nedenle bunlarin icinde mutlaka yerli okul mezunu bulunur. Bu nedenle gocmenlerin ozgecmisleri toplanip cope atilir.
86.Gocmen is gucu musteri iliskisi : Alinacak gocmen eger musterilerini artiracaksa o zaman degerlendirmeye alirlar ancak bu durumda yine dogma buyume kanadali olmak gerekir.
87.Kanada aksani : Kanada da degisik ingilizce aksani kullanilmaktadir. Ornegin Turkiye turkcesi ile Azeri turkcesi arasindaki fark gibi. Bu durumda Kanada aksani tercihte en buyuk etken olmaktadir.
88.Yurtdisi tecrubesi : Gocmenlerin elde ettikleri tecrube kesinlikle degerlendirmeye alinmaz. Ancak islerine geldigi zaman ve gocmen aleyhine olumsuz bir etkisi olacak ise eski tecrubeye bakarlar.
89.Minimum ucret anlayisi : Binbir guclukle ise girdiniz diyelim, bu sefer sizi dusuk ucretler beklemektedir. Maas tatminkar olsa da daha az risk tasiyanin sizden fazla para alidigi ve az ter akittigi cok karsilasilan bir durumdur. Bu carpik durum en cok kanadalilar lehine kullanilmaktadir.
90.Fazla tecrube etkeni (overqualified) : Kanadaya gelen gocmenlerin is tecrubelerine puan verilmekte iken, isverenler cok tecrube sahibi gocmeni dislama ve alcaltma politikasi guderler. Bu minimum ucret anlayisinin etkisi ile olmaktadir.
91.Esitsizlik ilkesi : Gocmenler egitimleri ve tecrubeleri ile goz onunde tutulmaz. Kanadada alinan egitim ve is tecrubesi goz onunde tutulur. Bu racizim ve geleneksel ingiliz despotisminden kalan anlayislarin hala surdurulmek istenmesinden ileri gelir.
92.Bilinmezlik etkisi : Kanadaya disaridan gelen gocmenlerde bulunan asiri iyimserlik ve kanadanin kotu namini (bad reputation) bilmemekten kaynaklanan gocmen akini isvereni olumsuz sartlar surme ve devam ettirmede cesaretlendirmektedir.
93.Cin-hindistan-sri lanka-filipin ayristirmasi : Bu ulkelerin nufusunun kanadanin gocmen nufusunun yarisindan fazla olmasi kaynasma yerine ayrismaya neden olmakta ve is arama surecinde bu kesimden oldugunca kacinilmaktadir. Bu durumda da olasi is bulma potansiyelinin yarisi kaybedilmekte ve zaten zor olan is bulma sureci iki kat zorlasmaktadir.
94.Gocmen-sucludur on yargisi : Buraya elcilik kanali ile ve ucretler odeyerek gelen gocmenler tipki multeciler gibi (sabika kaydi aranmadigi icin) kabul edilmekte ve suclu damgasi yenmesine sebep olmaktadir. Bu da isverenin ilk izleniminin negatif olmasina neden olmaktadir.
95.Gocmen-Issizlik bagdastirmasi : Yeni gelen gocmenler issizligin bir parcasi olarak gorulmekte ve bu durum hem ozel is verence hemde devlet tarafindan dogal olarak gorulmekte ve gocmenleri ise alip bir an evvel topluma kazandirmak yerine bu dogalligin devam etmesine goz yumulmaktadir. Bunun icin hic bir yasal duzenleme yapilmamaktadir.
96.Gocmen insaat iscisi olur mantigi: Her gelen gocmene dusuk ucret ve uygun olmayan isler reva gorulmekte ve bu islerin tecrube kazandiracagi ve uyum sureci ve dil gelistirmeye yardimci olacagi butun yazili ve gorsel basinca her firsatta anlatilmaktadir. Gocmenlerin tahsiline gore ise hicbir degerlendirme yapilmadan saglik kosullari cok kotu ve teknolojinin gerisinde kalmis islerde calismanin sayginlik kazandiracagi anlatilmaktadir.
97.Internasyonel ogrenci etkisi : Buraya okumaya gelen internasyonel ogrenciler gocmenlerden daha fazla elde tutulmaktadir. Kanada da okuduklari icin gelen gocmenden daha kisa surede is bulmaktalar. Bunun nedeni kendileri uzerilerine multeci-suclu damgasinin vurulmamasidir. Bu ogrencilerin gocmenlerden daha temiz ve durust olduklarini kabul ederler. Bu durumda bu da asil bu ulkeyi secmis gocmenler uzerine bir kat daha olumsuz etki yapmaktadir.
98.Meslek orgutlerinin asiri irkciligi: Mesleklere lisans veren meslek orgutleri gelen gocmenler akil almaz englellemeler cikarmaktadir. En basta diploma denklikleri, yeniden egitim, uyelik aidatlari, ozellikle referans isteme gibi duvara tirmandirici caba sarfedilmesi gocmenlerden istenmektedir.
99.Gelen gider mantigi : Butun bu olumsuzluklardan dolayi kanada da is bulmayanlar ve ya dusuk ve bezdirici is bulanlar dunyanin baska ulkelerina kacip gitmektedirler. Bu durumda yasanan anti-goc kanadayi dunyanin disariya goc veren birinci ulkesi yapmistir. Bu durumda isverenler ise alacaklari kisilerde gecici kalacakmis ve sonra da birakacakmis gibi bir izlenimin olmasina neden olmaktadir. Isveren bu nedenle gecici olarak is aradigini tahmin ettigi gocmenleri ise almada zerre kadar bir arzu tasimamaktadir. Yani onun gozunde siz bir kac sene calisip sonra da birakip gidecek bir calisansiniz. Bu durum ise girmede en buyuk hendikapi olusturmaktadir. Maalesef artik burada bu dongu boyle devam etmektedir.
100.Puan Aldatmacasi : Puan sistemi egitimli insanlari kandirmak ve onlarin birikimlerini ekonomiye akitmak icin kurulmus akildolu bir duzmeceden ibarettir. Kanada kesinlikle evrak verip yillarca bekleyerek gelinmesi gereken bir ulke degildir. Uzun yillar beklemek planlarinizin alt ust olmasina neden olur. Bekletilmek bu sistemin bir dogasidir ve hic bir zaman aceleye getirilmeden cok yavas bir sekilde islemler yurutulur. Bu sistemin tam bir kandirmaca ve cokmus durumda oldugu bu ulkeyi seven bir avuc samimi kanadali tarafindan da elestirilmektedir. Hukumetler ise bu sistemi para kazanmak icin bir arac olarak gormekte ve duzeltmek icin en ufak bir caba gostermemektedirler. Kanadanin yalan yanlis guzellikleri anlatilarak bu sisteme insanlari kanalize etmek icin cesitli yayinlar ile goz boyama gayreti sarfedilmektedir. Ornegin bu sistemde kendi puaninizi hesaplayabiliyorsunuz ve puaniniz tutunca hemen kanadaya alincakmis gibi bir hisse kapiliyorsunuz. Kandirmaca isi tam burada basliyor. Basvuru yaptiktan sonra nasilsa puanim tutuyor benim en kisa surede islemlerimi bitiriler diye bir dusunceye kapiliyorsunuz ve kandirmacanin diger bir kismi da burada basliyor. Ayrica, internet sitesinde verilen haberlerden buyuleniyorsunuz ve kanada ile ilgili pozitif bir yargiya variyorsunuz.:
101.Puan sistemi = Para Toplama Carki : Bu sistemde sadece para toplayan bir cark dondurulmektedir. Basvuru asamasinda alinan para ile vize oncesinde alinan ayak basti parasi ile ekonomiye buyuk bir para akisi saglanmaktadir. Ilk basta size olagan gelen bu ucretleri kanada ile ilgili asiri iyimserlik havasindan dolayi normal karsiliyorsunuz. Basvuru yapildiginda 500 cad veriliyor ve hic bir evraga dokunmadan yillarca bekleyecegi siraya konuyor. Islem yapilmayan evraktan elde edilen zahmetsiz ve cok temiz bir kazanc. Yillar sonra vizeniz hazir denip 450 cad (yakin bir sure once 1000 cad idi) daha ayak basti parasi odeniyor. Yani bir satis soz konusu. Bir de ulkeye getirmek zorunda oldugunuz toplam 9000 cad. Bu para da geldiginizde atil bir vaziyette bankada bekleyecek ve bankalarin isine yarayacak siz bu parayi tuketirken. Senede 250 bin gocmen alindigina gore parasal kazanc 5 milyar dolari buluyor ki bu para 1. Ozal hukumeti zamaninda Turkiye nin toplam ihracati kadar neredeyse. Bu yabancilardan kazanilan oyle bir rahat para ki sadece kagit ve kirtasiyeden bu para vuruluyor. Buraya geldiginizde 1 dolarin ne zorluklarla size verildigini gordugunuzde bunu ancak anlayacaksiniz. Boyle fahis fiyatlar dunyanin hicbir ulkesinde uygulanmaz. Dunyanin hic bir ulkesi ihtiyac duydugu insandan para almaz bilakis para verir. Bu paralar cok buyuk meblaglar degil belki kisisel olarak ama bir Kanadali dan boyle bir para isteyemezsiniz asla. Cunku o bunun onur kirici oldugunu ve sahtekarlik olduguna kanaat getirir. Bu alinan harclar hakikaten cok buyuk paralar. Ornegin 500 cad gibi bir islem aslinda 100 cad civarinda olmasi gerekirken sizden 5 misli daha fazla para aliniyor. 450 cad ayak basti parasinin da hicbir gerekcesi yok. Burada durdukca ve cevrenizde bu paralari vermeden kanada ya giren duzeysiz multeci kokenli insanlik ile alakasi olmayan turk, zenci, cinli, hintli vs insanlar ile karsilasacak ve aldandiginizi anlayacaksiniz ama cok gec olacak. Cok eskiden cinli gocmenlerden boyle bir gayri ahlaki kafa parasi denen bir vergi aliyorlardi. Bu hukumet tam 100 sene sonra bunun icin parlementoya hayatta kalanlari cagirip cogu yuruyemez duruma gelmis ihtiyarlardan ozur diledi ve ayak basti parasini da yariya dusurdu ama tamamen kaldiramadilar. Cunku somurgeci ingiliz despotizminden odun vereceklerdi.
102.Puan sistemi = Kasitli Bekletme : Evrak beklemek diye bir sey yok, kasitli bekletilmek var. Beklemenin 11 eylul ile hicbir alakasi yoktur. Sadece bahaneden ibarettir. Aslinda siz onunuzde diger vize turleri ile gelenleri bekleyip duruyorsunuz yillarca. Bu vize turlerinde (turist, is, ogrenci vizesi, akraba birlesmesi vs.) oyle bir yogunluk var ki bunlar ile ugrasmaktan sizin evraginiza aylarca bakilmadan gorevlinin onunde bekliyor. Inanin gercekler boyle. Vize bolumleri yogunlugun yasandigi yerlerdir. Sizin evraklarinizin incelenmesi ve karar verilmesi 1 ayi bile bulmuyor. Vize gorevlileri puan sistemi ile basvuru yapan ve cogunlukla high qualified olanlarin evraklarini cok gec incelemekte ve haksizlik yapmaktadirlar. Yuksek puana gore kesinlikle degerlendirme yapmamaktadirlar. Alinan basvuru siranin en arkasina atilmaktadir. Isterse puaniniz 100 olsun. Yani yuksek puan islemlerinizi kesinlikle kisaltmamaktadir. Asil isleri olan diger vizlerden bos zaman kaldikca bir dosyayi alip bir 1 ay gibi bir kisa zamanda bitirmektedirler. Cunku onlara yardimci olan turk personel bulunmaktadir ve evraklarin dogrulugu bu turk personelce teyit edilmektedir. Gocmenlik gorevlileri zamanlarinin buyuk bolumunu diger vize turlerini neticelendirmekte harcamaktadirlar ve yillar sonra da alay edercesine arayip islemleriniz bitti demektedirler. Bir taraftan sizin evraklarinizi bekletir iken diger taraftan diger vize turlerini acele ile neticelendirmekteler. Acele ile bitirilen bu vizelerin tamamina yakini kanadaya girdikten sonra multecilige donusen vize turleridir. Yani bu durumda sizi aslinda multecilerin arkasinda siraya sokmus oluyorlar. Multecilik ilkin diger vize turu ile kandaya gelinerek kazaniliyor. Elcilikten direk multecilige basvuru kabul edilmiyor. Ulke sinirinda ve ya ulke icinde bir muddet kaldiktan sonra kabul edilyor. Yukarida bahsettigim vizeler ise her ulkeye girer iken nasil aliniyor ise kanada dan da ayni sekilde aliniyor. Alinmasi da en fazla bir kac hafta suruyor. Bu vizeler ile havaalani ve ya kara sinirina gelindigi vakit multecilik basvurusunda bulunuluyor ve ya alinan vizenin bitmesine cok az bir zaman kala basvuru yapiliyor ve siz yillarca beklemeye devam ederken onlar coktan kanadaya gelmis oluyorlar. Ozellikle multeciler once amerikaya siginiyor ve amerika cifte niyeti kesinlikle kabul etmiyor ve geri sinir disi ediyor ve ya isteyenleri kanadaya teslim ediyor. Kanada da hemen aliyor, cunku birlesmis milletlerden her multeci icin kanada para aliyor. Bu para da puan sistemine gore gelenlerden alinan paralara ilave ediliyor. Yani kanada para icin multecilik kastiyla vize alanlarin cifte niyetini kabul ediyor. Diger ulkeler buna kesinlikle izin vermiyor. Gelenler burada bu isle ile ugrasan avukatlara sozde bahenler ile sahte bir dava dilekcesi duzenletiyorlar. Avukatlar da kisinin durumuna gore hazir dilekceler mevcuttur ve artik burada bu isin bir sektoru olusmus vaziyettedir. Hem de dava acilir acilmaz oturma ve calisma izni veriliyor. Aninda saglik sigortasindan yararlanabiliyorlar. Siz ise 3 ay beklemek zorundasiniz. Ayrica da hicbir surette ne bir para veriyorlar ne de evrak toplayip veriyorlar. Avukatlik parasini da belli nedenlere gore devlet karsilamaktadir. Cunku multecinin parasi yok ve ulkesi ile hicbir alakasi kalmamis farzediliyor Ancak multecilerin cogu paralidir ve bir kismi da egitimlidir ustelik. Tabi bu uygulamada en kotu taraf sabika kaydi bile istenmiyor. Bu durumda burasi adam olduren, hapiste yatan, vs suclardan sabikali bir cok insanin multeci sifati ile akin ettigi yer olmus durumda. Hicbir sucu olmayan sizleri de yillarca bekletip bir de harclar yatirmanizi istiyorlar. Tam bir soygun. Bizim verdigimiz bu paralari da sozde gocmenlere yardim yapan kuruluslari finanse etmekte kullaniyorlar. Ornegin multeciye hemen issizlik parasi baglayarak besliyorlar. Size ise getirdiginiz parayi bitirmeden baglamiyor. Bedava dil kursuna da sizin gibi gidip ogrenim gormektedirler ve multecilikte gecen sureler de vatandaslik alirken goz onunde bulundurulmaktadir. Buraya normal gocmenlik ile gelen cok az sayida insana rastlarsiniz. Burasi multeci ulkesidir ve bir cok turk ve yabancinin multeci olarak akin ettigi bir yerdir. Egitimli insan ise bir gun vize cikar diye yillarca incelenmeyen evragin bitmesin bos yere beklemektedir. Verdiginiz her bir evragi da noter tasdikli tercume ettirmeniz istenmektedir. Bir de buralarda paralar dokmektesiniz. Burada asil gocmen multeciye denir. Gelenlerin ve kalici olanlarin cogu multeci (siginmaci) kanali ile gelir. Kalici diyorum cunku kendilerine hemen verilen sorgusuz sualsiz kanadaya girmeden ziyadesiyle memnun olurlar ve kanadalilara her zaman minnet duyarak severler. Siz ise bunu zamanla ogrendikce icinizde kanadalilara karsi hic bir zaman sevgi beslemeyeceksiniz ve sicaklik duymayacaksiniz. Cunku agir bedeller odemissinizdir. Bir bedel de vatandas olmak icin bekleyeceksiniz multecilerin arkasinda. Sizi yillarca beklettiler vize vermek icin. Vatandas olmak icin de 4 sene daha bekleyeceksiniz (tabi geri donmez iseniz). Aslinda 3 sene ama 1 sene yine islemler suruyor. Yine multecilerin arkasinda vatandas olmak icin bekleyeceksiniz.
103.Diplomalar Kanada da sifir : Kanadaya geldiginizde diplomalarinizi saymayacaklar, tekrar okula gondermeye calisacaklar. Issizlik sirasinin en sonuna koyacaklar sizi. Yillarca siranin size gelmesini bekleyeceksiniz. Bu durmda da yillariniz kaybolacak verimsiz bir sekilde. Burada kanada icinde bir okuldan mezun degil iseniz hic bir isveren sizin yuzunuze bakmaz. Mesleginizde lisans isterler ve bu lisanlari veren kuruluslar yabanci iseniz sizi lise mezunu gibi gorerek degerlendirme yapar ve universiteden paralar dokerek yeniden aldiginiz derselerin benzerlerini almanizi isterler. Ayrica mesleginizle ilgili daha onceden lisans almis olanlardan bir kac referans isterler. Bu referanslari almanin da bir gocmen acisindan ne kadar zor oldugunu tahmin edersiniz. Turkiyeden elde ettiginiz tecrubelere de bakilmaz. Yani tam bir dislama soz konusudur. Is bulsaniz bile dusuk ucrete talim ettirecekler. Burada egitim konusunda buyuk bir kapital donmektedir. Tekrar ogrenci olmak icin borcun altina gireceksiniz. Egitim kurumlari (ozellikle ozel olanlar) egitimli gocmeni cekmek icin gazetelere altadici ilanlar koymaktadirlar. Sakin mevcut egitiminizin altinda diploma veren okullari secmeyin. Ilanlari cok iyi okuyun. Ozellikle ogretim kadrosu onemlidir. Sizden yillar once buraya sabikasi olup multeci olarak gelen ve coktan isini ve duzenini kurup yasayan turkler veya diger milletten insanlarla karsilacaksiniz. Her yerde kendiniz gibi birini bulmaya calisacaksiniz ama nereye gitseniz, kiminle karsilassaniz cogunlugu multeci olacak bunlar. Ya ev sahibiniz olacak, ya okul arkadasiniz olacak, ya gazetede, televizyonda goreceksiniz, ya da isvereniniz olacak. Ya onlarla kaynasacaksiniz ya da dislayacaklar sizi multeci olmadiginiz icin. Sabikali multeciler burada gocmen kesiminin dokusunu olustururlar. Oyle ki size dahi her yerde sabikaliymis gibi davranacaklar. Isverenler bu yuzden gocmenleri ise almakta cok cimri davranirlar. Burada yuksek ucret beklentisine sakin kapilmayin. Masraflariniz ciktiktan sonra inanin bana Turkiye deki refahinizi cok arayacaksiniz. Devlet multecileri ve cokmus saglik sistemini ayakta tutmak icin dunyanin en yuksek vergisini almaktadir (amerikanin 2 misli). Sorumlulugunuz arttiginda maasiniz da artmaktadir ancak vergi orani da (yuzde 45 e kadar) arttigindan maasinizda fazla bir yukselme olmamaktadir. Bu nedenle herkes dusuk ucret ama sorumlulugu az olan isleri secmek icin yaris etmektedir. Bu durumda da tahsilinizin bir anlami olmamakta ve lise mezunu ve ya altinin yapabilecegi isleri mecburen yapmaktadir insanlar burada. Bir de vergi avantaji diye insanlari 20 sene birikim yaptirmak icin RRSP sistemine tesvik etmektedirler ve bankalarini zenginlestermektedirler. Burada emeklilik sistemi turkiyeden daha berbat oldugu icin ozel emeklilik sistemi RRSP kurulmustur. Yani tam bir rezalet. RRSP tam bir para tuzagidir. Bir hesap yapmislar 600 bin dolar bu ozel emeklilikde para birikir ise 65 den sonra guvencede olacaginiz farzediliyor. CPP ise (normal emeklilik) tam bir fiyasko. Buradan alacaginiz para kiraniza bile yetmiyor. Cunku kesinti orani Turkiyeden cok dusuktur (% 3). Ancak ihtiyarlik parasi (OAS) alirsaniz karniniz ancak doyar. 600 bin dolar kanada gibi faizi dusuk bir ulkede nasil birikir artik siz hesap edin. Buraya aktardiginiz paralar ile Turkiye de cok iyi degerlendirebilirsiniz. Ise girdiginizde RRSP nin bir kismini isveren yatiriyor. Bu nedenle de alip Turkiye de degerlendirme sansiniz da yok. Kanada da devlet zengindir, vatandas fakirdir. Turkiye de ise bunun tam tersidir. Birde bu RRSP e 600 koymak icin maasinizin cok yuksek olmasi gereklidir. Gocmenlere bu parayi biriktirecek yuksek maasi asla vermezler kesinlikle. Bu nedenle buradan gelecek para da sizi zor gecindiriyor. Mortgage olayi da ayni mantik. RRSP gibi kesinti yapiliyor ve borcu bitirmek icin bir omur tuketiyorsunuz. Turkiyede ise erken emeklilik var. 50 li yaslarda ve ya daha altinda emekli olabilirsiniz su an icin. Kanada da 50 yasinda emekliyim dediginiz zaman gulerler adama. Emeklilikten soz acilmisken yeni cikan Kanada Turkiye arasindaki anlasmanin da hic bir hukmu yok. Turkiye deki SSK ve ya diger primleriniz parasal olarak degil sadece zamansal olarak degerlendirilmektedir. Primlerin aktarilmasi diye bir sey soz konusu degil. Aktarilan sey sadece sigortaya baslangic sureniz ve emekli olabilmeniz icin gerekli olan minimum sure. Ornek vermek gerekir ise (x) sure Turkiye de (y) sure kanadada calistiniz diyelim. Emekli maasi baglanir iken eger Turkiye den emekli olur iseniz (x) sure kadar emekli maasi alirsiniz. Kanada dan emekli olur iseniz (y) sure kadar emekli maasi alirsiniz. Yani her iki ulkenin primleri bir havuzda toplanip ona gore emekli olmak yok. Bu durumda her iki ulkeden ayri ayri emekli olma durumu soz konusudur. Yani onceki prim surelerinizi degerlendirmek icin SSK ya toptan odeme yaparak emeklilik hakki elde etmeniz gerekecek. Ayni anda her ulkede prim odemek de yok. Primler cakismayacak, yoksa bos yere yatirmis oluyorsunuz.
104.Isini birakip gelen terkediyor : Puan sistemine gore gelenler kandirmacanin ne demek oldugunu kisa zamanda anlamaktalar ve kanadayi en kisa surede nasil terkederler bunun hesabini yapmaktadirlar. 5 sene icinde bu siteme gore gelenler ulkeyi tamamiyla bosaltmis olmaktadir Daha ilk sene gidenler yuzde 20 sini teskil ediyor toplam gidenlerin. Kalanlar da zaten perisan bir sekilde yasamaya devam ediyor. Savas bolgelerinden kacip gelenler haric. Kanada da 5 sene once turklerin nufusu 35 bin idi simdi 20 binlere indigi soyleniyor. Yani sayilarda korkunc azalma var. Multeci bile artik vatandas olduktan sonra kacip gidiyor. Kanada yetismis insanini dunyaya goc ettiren birinci ulkedir. Beyin gocunde en birinci siradadir ve bu durumu ile de kotu une sahip bir ulkedir. Tipki Turkiye gibi. Iste yalan sistemine dayali bir multecilige izin verilmesinin altinda ulke nufusunun korkunc bir sekilde azalmasi yatiyor. Puan sistemine gore gelenlerin ekonomik gucunu de multecilerin bu agir parasal yuklerini karsilamakta kullaniyorlar. Gocmenlik bakanliginin hesabinda biriken sizin paralariniz harcaniyor yani. Durum ozetle bundan ibarettir. Ailesi ile gelip is bulamayan ve gelisleri felakete donusen yiginla insan vardir.''

Sayın Arkadaşlarımız, üyelerimiz özellikle yorum yazmadım. Bir iki gün bekleyip sizlerden gelenler üzerine bende bu yukarıda sıralananlar üzerinde madde madde katıldıklarımızı yada katılmadıklarımızı sizlerle paylaşacağım. Burada yalnızca unutmamanız gereken yazıyı yazan kişinin ne zaman ? nerede? hangi şehirde? hangi meslek dalında çalışıyor yada çalışmıyor ? vs gibi bilgilerin verilmediği buna rağmen tüm Kanada genellenmesi yapıldığını unutmamanız.
Saygılarımızla,
Kanada, Kanada göçmenlik başvurusu, Kanada vizesi, Kanadada eğitim ve Kanada hakkında her şey

E-mail: destek@bizvekanada.com/info@bizvekanada.com/bilgi@bizvekanada.com/admin@bizvekanada.com
FACEBOOK - KANADA HAKKINDA HERSEY
Kullanıcı avatarı
nehircan
YENİ ÜYE
YENİ ÜYE
Mesajlar: 9
Kayıt: Eylül 15, 2010, 4:51 pm

KANADA VE KANADA GERÇEKLERİNE BİRDE BU GÖZLE BAKALIM

Okunmamış mesaj gönderen nehircan »

Amannnn diyorum. Lütfen bunun üzerine bir iki olumlu deneyim de anlatılsın. Dehşete kapılmamak elde değil....!
Kullanıcı avatarı
Doruk
ACEMİ ÜYE
ACEMİ ÜYE
Mesajlar: 72
Kayıt: Nisan 18, 2010, 5:40 pm

KANADA VE KANADA GERÇEKLERİNE BİRDE BU GÖZLE BAKALIM

Okunmamış mesaj gönderen Doruk »

Sanirim 1 yildir ben baska bir ulkede yasiyorum :lol: :lol: :lol:
ResimResim
Kullanıcı avatarı
nekropsi
AZ DENEYİMLİ ÜYE
AZ DENEYİMLİ ÜYE
Mesajlar: 121
Kayıt: Nisan 20, 2010, 12:04 pm

KANADA VE KANADA GERÇEKLERİNE BİRDE BU GÖZLE BAKALIM

Okunmamış mesaj gönderen nekropsi »

CANADA NIN BU KADAR OLUMSUZLUKLARIN BIR ARADA OLDUGU BIR ULKE OLDUGUNU DUSUNMUYORUM.
ResimResim
Kullanıcı avatarı
Excellans
Site Admin
Site Admin
Mesajlar: 3003
Kayıt: Nisan 18, 2010, 9:29 am
Konum: Saskatchewan / REGINA
İletişim:

KANADA VE KANADA GERÇEKLERİNE BİRDE BU GÖZLE BAKALIM

Okunmamış mesaj gönderen Excellans »

Merhabalar,
Öncelikle birkaç gün evvel post ettiğim Kanada hakkında bir Türk göçmen kardeşimizin görüşlerini sunduğu aktardığı yazıya yorum yazmamış ve özellikle beklemiştimki insanlarımız, üyelerimiz okusunlar sonra bizde kendi değerlendirmemizi yine doğrularıyla size aktaralım. Vaktiniz olup her iki yazıyıda okursanız zaten neyin ne olduğunu azda olsa bilerek kendi yorumlarınızı ve kararlarınızı yönlendirme şansına sahip olabilirsiniz.
1. Komik welfare (fakirlik yardimi) : Kanada’da sosyal yardım eyaletlerden eyalete gore değişmekte ve yine bireyin yada ailenin şartlarına gore yapılanmakta olup. Yıllık 7450 CAD ile 54.000 CAD arasında ücretlerle verilmektedir. Burada önemli olan şuna bakmak gerekmektedir sizler yada göç etmeye karar verenler zaten bu ülke sosyal yardım veriyor diye gelmiyorsunuz!! Bunun için yakınılması bence yanlıştır. Hatta bu ülke size vaat bulunurakta göçmenliğe kabul etmiyor….
2. Dil(siz) kurslari : Yine Kanada ülkesine yeni gelen ve yaşamaya karar veren göçmenlerine olsun yada mültecilerine olsun bu ülkeye adaptasyonlarında yardımcı olmak amacıyla ilk önemli şart olan yabancı dil eğitimini ÜCRETSIZ vermektedir. Ama Kanada hükümeti dememektedir ben size ileri derecede dil eğitimini profesyonel eğitim kurumlarında vereceğim!!!
3. Is bulma(ma) kurumlari : İş bulma kurumları, iş edindirme yapıları tabiki kendileri için gerekli desteği devletten alacaktır. Aslında burada sevinilmesi yada takdir edilmesi gerekilen şey böyle organizasyonların devamlılığını sağlayan bir devlet yapısının olmasıdır. Yine burada verilen hizmet yada materyallerin eski – démodé vs gibi değerlendirilmeside yanlıştır. Her eyalette kendine gore bu kurumlar mevcuttur, her toplulukta kendine gore bu kurumlar mevcuttur. Yanlış olan göçmenlik hakkı tanıyan ülkenin yani Kanada’nın sanki bir vaatler imparatorluğu olarak algılanıp böyle fikirlerin ortaya atılmasıdır.
4. Sosyal yardim masali : Bu yorumada kesinlikle katılmıyorum burada katıldıgım tek unsur Kanada devletinin bürokrasi devleti olduğudur. Ayrıca Türkiye’de Amerika’da diye karşılaştırma yapılması zaten en büyük hatadır. Siz artık yeni bir ülkeye göç etmiş ve bu kararı almış bir kişi olarak o ülkenin yaşam şartlarına ve kurallarına gore yaşamaya adapte olmalısınız. Tabiki her değiştirilen yaşam alanı sonrası zorluklar olacaktır. Bunu basit bir Türkiye içi iki şehir arasındaki taşınmada bile yaşarsınız.
5. Vergi Balyozu : Çökmüş olan devlet dünyanın en güçlü 4. ekonomisine sahiptir. Ayrıca dünyanın super güclerinden olan Amerika’nın parasından daha değerli bir parası vardır. Bu çöküş ise Türkiye’de keşke çökse diyebiliriz. Sağlık sisteminin zaafları ve açıkları vardır buna kesinlikle katılıyorum. Personel eksikliği en önemli sorundur zaten bunun içindir ki ülke Tıp meslek erbablarına her zaman kapılarını açık tutmaktadır.
6. Minimun (karin toklugu) ucret : Başvurduğunuz iş ilanlarında ibraz edilen saat çalışma ücreti altında çalıştırılamazsınız. Bir şirkette iş görüşmesine gidiyorsanız tabiki size yeni başlayan maaaşı teklif edilecektir buda gayet normaldir. Ve şirketler olsun işverenler olsun kendi vatandaşlarına öncelik hakkı tanımakta bence en doğrusunu yapmaktadır. Kendinizi onların yerine koyun Türkiye’deki bir işletmeye Türk’mü once düşünürsünüz Kanada’dan gelen bir Kanadalıyımı…??
7. Lisans Kiskaci : Bu yorumuda tüm işler meslekler olarak yazıldığı için yanlış bulup katılmıyorum. Bir doktorsanız, bir muhendisseniz, bir kaynakcı, operator vs vs iseniz tabiki bu ülkede çalışmak için bu ülke standartlarında bu mesleğe caiz oldugunuzu ispatlamalısınız. Kenya’da doktor olup gelip burda ameliyat odasına giremezsiniz aynı şey Türkiye’de de geçerlidir!!
8. Dil Duvari : Zaten gelmişsiniz ve geldiğiniz ülke başka bir dille konuşuyor. Bunda bir duvarlık yada başka birşey nasıl yorum yapılabilinir. Kimse yardım etmeyecek vs bunlara şiddetle katılmadığımı belirtirim.
9. Kirtasiye Kazigi : Bu bir devlet politikası ve olusturulmuş sistemdir. Para, alınmış istenmiş vs. Kanada zorla Türkiye’de evlerimizin zillerini çalmıyor ve kimseyide zorla Konsolosluğa getirmiyor.
10. Bekletme kuyrugu : Basit bir denklem ile açıklayabiliriz. Siz Turkıye’ye gelen turiste hava alanında vize verip Welcome to Turkey derken. Türkiye’de yaşamak, kalmak istiyorum diyen bir yabancıya ne kadarda cevap veriyor ve onaylıyorusunuz??? 3 yıl 5 yıl hatta bazıları Kabul bile edilmiyor…
11. Manevi Çöküklük : Mülteci ile Göçmen kelimelerinin anlamlarını bilmek bence yeterli olacaktır. Yoruma bile gerek olmayan bir madde olmuş.
12. Hizli kacis : 10 yıllık nufus sayımı ve artıslar bakılıp hatta göçmenlik girişlerine bakılıp neyin ne oldugu gayet net anlasılır. 20% gelen geri dönuyor demek yıllık 50.000 azalma demektir. 10 yılda 500.000 göçmen yada vatandas ulkeyi terk etmiş demektir. Gecmıse ve bugune bakılır ….
13. Basari yalani : Kesinlikle katılmadıgım bir konuda birşeylerin yalan olarak sunuldugudur.
14. Cok kultur(suz) luluk : Bu yoruma özellikle son 3 yıl bazlı katılabilirim. Hem yaşanan afetlerde Kanada devleti tarafından gösterilen insani kabulluk ve Asya kökenli ülkelerden gelinen aşırı göçmen bu dengesizliği hissettirmiştir.
15. Isci cikarma ajanslari : 100% kesinti yapılan bir durumda sizin evinize beş parasız gitmeniz demektir. Çok anlamsız bir yorum…..
16. Multeci gocmen yozlastirmasi : Mültecilerde sizin gibi İnsandır!!!
17. Kaybeden devlet kanada : ‘’Kanada ABD liler tarafindan kuzeydeki kaybeden arkadas (loser friend) olarak tabir edilir.’’ Bu dogrudur ama demek değildirki Amerikalı öyle dedi Kanada kaybeden ülkedir. Acaba merakla sorarım Türkiye ve Türkler için Amerikalılar ne diyor??
18. Multeci damgasi : Sanırım yazıyı paylaşan kişinin mülteci olan insanlarla bir alıp veremediği durum yada hoşnutsuzluk olmuş. Yada aldığı eğitim ona Mülteci – İkinci sınıf demektir gibi bir öğreti vermiş. Gerçek olan İnsansınızdır ve İnsan gibi değerlendirilirsiniz. Tabiki toplumlar içinde ve her toplumda olduğu gibi aşırı uç topluluklar yada görüşler olacaktır..
19. Gecici konaklama : Yorum yazmaya bile gerek olmayan bir bakış açısı…
20. Kalici konaklama : Yorum yazmaya bile gerek olmayan bir bakış açısı…
21. Kazik daima gocmene : Yorum yazmaya bile gerek olmayan bir bakış açısı…
22. Arkadas edinme zorlugu : Yorum yazmaya bile gerek olmayan bir bakış açısı…
23. Kanadali bulma zorlugu : Unutulmuş olan Kanadalı zaten yoktur Kanada’yı kuranlar vardır ve onlarda sizin gibi göç etmişlerdir. Yani tabanda aslında onlarda bir göçün eseridir. Dostluk kurma bireyden bireye değişir….Sizin kurma amacınız ve çabanızla direk orantılıdır. Aynısı Türkiyemizde yokmudur???
24. Turklerde kacis : Kendisini kategori olarak gören bir dimag yoruma cevap bile vermek yersiz.
25. Ulasimdan kazik : Sanırım yanlış bir ülkeden gerçekten bahsediyoruz. Sendikal haklar konusunda ise kimse ne yazıkki keyfi davranmaz toplum hakkının bilincindedir ama bencil değildir!!.
26. Issizlik sendromu : Siz kendinizi yeterli hale getirdiğiniz sürece kimse size bir başka gözle bakmaz!!
27. Ayrisim : Kanada’ya atıf edilecek bir yorum değil ne yazıkki…
28. Gecersiz diplomalar : Hayır tam tersine eğitim düzeyinize bakılacak ve yabancı dil bilgi düzeyinize eğer bir meslek sahibi iseniz o mesleğin Kanada içindeki yeterliliklerini karşılayıp karşılamadıgınıza…
29. Gecersiz tecrubeler : Özel branş gerektiren mesleklerde tabiki Türkiye tecrübeniz tam anlamıyla değerlendirilmeyecek. Bir mimarsanız kendi ülke imar planınız vardır ona göre çalışırsınız. Bir doktor iseniz kendi hastahane, ilaç kurallarınız vardır ona göre çalışırsınız. Öğretmenseniz, avukatsanız vs vs vs…
30. Universite duvari : Belirlenen şartlara uygunluk gösteren herkes istediği eğitimi almaktadır.
31. Kutup sogugu : Göç edilecek bir yapıya giren bir kişinin sanırım göç etmeyi düşündüğü ülkenin haritadaki yerine bakma zahmetine gireceğini düşünüyorum. Gereksiz bir yorum…
32. Turkiye ye ozlem : Göç etme kararını verirken zaten bu özlem yongasının gerçeğinide bilmelisiniz 25.000 km ötedeki bir ülkeye göç ederken...
33. Cope atilan resumeler : Komik… İsim değiştirmek burada 10 dakikadır öyle olsa bütün göçmenler isimlerini değiştirmiş olurdu. Wanglar, Shular olmaz. Micheal, Elizabeth, Charles’lardan geçilmezdi Kanada….
34. Fazla tecrube (overqualified) olumsuzlugu: Yukarıda bu konuyu zaten paylaşmıştık….
35. Sahtekarlik : Komedi bir yorum daha tabiki suç unsurları vardır ve insan olan heryerde oldugu gibi. Ama özellike bu abartı …..
36. Pislik sokaklar: Yorum yapılmaya bile gerek olmayan bir bakış açısı… Lütfen bana dünyada bir tek ülke gösterilsin. Sokakları zemzemle, sabunla yıkanan ve evsiz barksız olmayan….
37. Sahtekar dil kursu ogretmenleri : SADECE şöyle bir yorum yapılabilinir. Begenmediğiniz birşeyi yapmayabilir, almayabilir,içmeyebilir, seyretmeyebilir, giymeyebilirsiniz….Özgürsünüz!!
38. Geri donus : Bu bilgiyi bizleri tanıyanlar taa ilk tanışmamızdan beri söylediğimizi bilirler. Arkadaşlar, üyelerimiz, dostlarımız eğerki kendi ülkenizde huzurluysanız, işiniz gücünüz statünüz yerinde ise gelmeyin göç etmeyin demişisizdir.
39. Aldatici buyukluk : Yorum yazmaya bile gerek duyulmuyan bir açıklama
40. Kuzeyin soguk yalani : Yorum yazmaya bile gerek duyulmuyan bir açıklama
41. Alberta, Ontario bos yere ovulen bir yerdir: Yorum yazmaya bile gerek duyulmuyan bir açıklama
42. Kuzey eyaletlerde hava cok soguktur: Yorum yazmaya bile gerek duyulmuyan bir açıklama
43. Bir kac sehir haric diger sehirleri hayalet sehir gibidir: Yorum yazmaya bile gerek duyulmuyan bir açıklama
44. Bu koskoca ulkede yuzmek icin deniz bulunmaz: Yorum yazmaya bile gerek duyulmuyan bir açıklama
45. Kanada dis ucuslarda iflas etmistir: Yorum yazmaya bile gerek duyulmuyan bir açıklama
46. Kanada da ic turizm gocmustur: Soguk ve senenin 8 ayı kar yagan bir ülkenin vatandaşlarının ılıman yerlerde tatil yapma isteği tabiki normaldir. Ve bu iç turizmin çökmesine vesairede etki etmez.
47. Kanada da is gucu guneye ve baska dunyalara kayiyor: Bu bir dünya gerçeğidir sadece Kanada için yada Kanada’ya mahsus değildir.
48. Kanada da bitki ortusu cok azdir. Guneyde bir kac sehir haric diger bolgelerde sogugun etkisi ile bitki ortusu cok az cesitlidir ve dogada kalmasi cok az surer.
49. Kanada da dag yoktur. Vancouver haric dag sistemi yoktur. Bu nedenle kuzeydeki soguk ruzgarla kolayca guneye kadar ilerlemekte ve iklimi sogutmaktadir. Bu nedenle bu ulkede ruzgarlar hep kutup sogugu ile eser. Vancouver ise dag silsilesi ile korundugundan kisin bile sicaklik sifirin altina nadiren iner.
50. Kanada nin meyve ve sebzesi disaridan gelir: Komedi bu yorumu yapan arkadaşa bir pazar sepeti göndermek yerinde olacaktır. Ithal meyve sebze tabiki vardır ama neden bu ülkedeki soguk iklim yüzünden ama aynı durum kendi 4 mevsim yaşayan bereketli topraklaıyla Türkiye’de yokmudur… Domatesi bile ithal eden bir yapıdan gelip buradakine bahane bulmak bence ilkönce bir ayna alıp kendimize bakmak gerektirir.
51. Gocmenler bu genis cografyada bir yere yigilirlar: Bu göçmenlerin değil İnsanoğlunun sürü takip psikolojisinden gelir. Ayrımcılık ; ayrımcılık yapılan denilen ülkede 275 çeşit halk ve 497 dil konuşulmaktadır…. Böylesi bir ayrımcılık keşke her ülkeye nasip olsa….
52. Kapatilmis topraklar : Tam tersine devlet dogasına sahip çıkmakta ve toprakları üzerinde yaşayan her canlıya saygı göstermek ve gelecek nesillerede saglıklı bir ülke bırakabilmek için bu toprakları yaşama açmıyordur. Kanada dünyanın akciğeridir bir düşünün neden acaba???
53. Profesyonel suclu akini : Bu yorum sahibine göre Mülteci = Sucludur denklemide oluşmuş…

54. Kanada okullari gocmenlere zorlastirilmistir: Yukarıda paylaşmıştık....
55. Kanada da egitimde gocmenler uzerinden cok buyuk kapital donmektedir: 3.485.000 lise ve üstü eğitim kurumundan seçim yapma gibi bir özgürlüğünüz vardır.
56. Her gelene kurs : Anlamsız bir yorum....
57. Yeniden universite : Yanlış bir degerlendirme ve bilgidir.
58. Egitimde alcaltma : Birey kendine uygun olan eğitim için inanılmaz seceneklere sahiptir. Kandırılmak vs …Gercekten anlam veremiyorum…
59. Universitelerde caliskan ogrenci bulmak zordur: Bu böyle ise o zaman size gün dogmustur. Her mezun akıllı ve başarılı olarak ne iş bulamama derdine nede iyi ücret alamama derdine düşer. Çünkü zaten denilene göre Kanada’lılar çalışkan değil….
60. Okullarin yaridan fazlasini cin-hint-sri lanka-filipin dortlusu olusturur: Bu göçmen veren ülkelerin tercihleri ile alakalıdır. Sizin ülkenizden gelen ile milyarlık Çinden Hindistan’dan gelen tabiki farklı olacaktır.
61. Devlet universiteye gidenlerin gecinmelerini saglayacak kadar burs verir: Sormak isterimki Hangi devlet universite öğrencilerine hem okullarını hemde normal hayatlarını idame etttirecek maddi kredi vermektedir. Eger bu şekilde veren bir ülke var ise bende oraya gitmek istiyorum......
62. Bazen tekrar liseden ders almak zorundasiniz: Komik bir yorum daha...
63. Kanada da egitim cesitliligi yoktur: Bu yorumu başka bir ülke için yapılmıştır diye cevaplamıyorum. Orta dereceli bir universitenin 50’ye yakın branşı olduğunu düşünürsek....
64. Buraya universite mezunu olarak gelenler kesinlikle universiteden munferit ders alsinlar: Universitenizden aldıgınız dersler muaf edilmekte kredilendirilmektedir. Ayrıca bunun Irkcılıkla bir alakası yok sizin kendi ülkemizdeki eğitim sisteminin uluslar arası degeri, pazarı olmayısıdır!!
65. Universiteler TOEFL isterken kesinlikle kanada da gecen gunleri saymazlar ve mutlaka bunu isterler: Ulkenın kullandıgı resmi dillere etkinliğinizi göstermek için istenen sınavların nasıl ırkçılık ile bagdastırıldıgını kesinlikle anlamamaktayım…
66. Bir darbe de hukumetten: Yurtlarınm ucuz yada kiralık evinmi ucuz oldugunu sanırım öğrenci arkadaşlarımız anlayacak ve bilecek duruma sahiptirler. Burda devletin bir kandırmacası vesaire yoktur.
67. Kanada gocmen ulkesi degildir:TAM TERSINE AMERIKA, KANADA, YENI ZELLANDA, AVUSTRALYA, INGILTERE göçmen ülkeleridir. Ve bu ülkelerin göçmen alımında ülkesel kısıtlama yapmamalarının tek nedeni şudur. İnsan hakları beyannamesi: KİŞİ İSTEDİĞİ TOPRAKLARDA YAŞAMA HAKKI VE HURRİYETİNE SAHİPTİR.
68. Kanada kapali bir ekonomiye sahiptir.: Baknz Kanada dış ticaret ve ekonomik verilerine….
69. Kanada disariya beyin gocu veren dunyanin birinci ulkesidir.: Yukarıda çalışkan olmayan bir ülkenin öğrencilerinden bahsedildi hatta liseden alttan dersi olup Universitede okuyanlardan vesaire. Ama ne kadar zeki insanlarmışki hem çalışkan değiller, hemde alltan dersleri vesaire olmasına rağmen dünyaya beyin göçü verebilen bir ülke ….
70. Kanadanin toplum dokusu dejenere olmustur.:Bu notla Kanada’yı aslında okyanuslarla cevrılı büyük bir hapishane ve içinde yaşayanlarında suçlu, hükümlü olduklarınıda söyleyelim tam olsun…!!!
71. Hukumetler gocmenleri bezdirmektedirler: Siyasi yorumlar için biz ne yazıkki bir yorum yapmayacagız...
72. Asli kanadalilarin bir cogu ulkeyi terketmektedir. ‘’Bu kanadalilar da ozellikle egitimli gocmenler gibi emekcilerden olusmaktadir.’’ :Yine yukarıda yazdıklarınızla çeliştiniz !!!!
73. Kanada vergi canavari olan bir devlettir: Saglık sorunu ve sorunları ile vergi sisteminin bir alakası yoktur. Bu sorunu yukarıda sizinle paylaşmıştık… Vergi evet alınıyor ve kesiliyorda ama başka ülkelerdeki gibi bir yerlere gitmiyor yine size bize geliyor!!!
74. Kanada devlet niteliginden uzak bir ulkedir. kanadayi ABD den kacan loyalistler (Ingilterede ki krala para karsiligi bagli) kurmustur:Enteresan bir bilgi diyecegim…İlginç tüm Kanada tarihi uçmuş gitmiş oldu….
75. .
76. .
77. ..
78. .Yorum yapılmasına gerek olunmayan satırlar..
79. Kanada yi alcaltan irkcilik:Siyasi görüş hakkında yorum yapmayacagız.
80. Gelen gocmenlere saglik sigortasi ertelemesi:Kısmen katıldığımız bir yorumdur.
81. Meslek odalari irkciligi:Özel meslek gruplarında odaya kayıt mecburdur.Diğerlerinde değildir..
82. Heterojen bir yapiya seyirci kalinmaktadir:Cevabımızı sizinle yukarıda paylaşmıştık.
83. - ten 104’e kadar yukarıdaki konuların tekrarı olduğu için madde madde devam etmedim.

Sayın üyelerimiz, arkadaşlarımız ve dostlarımız; Unutmayalımki bir göç kararı alıyoruz ve bu kararı almamızda nedenler bulunmakta bu nedenler ise her bireyde ve ailede farklılık göstermekte. Yine göç kararı alırkende göç edeceğimiz ülkedeki diğer yaşadığımız ülkedeki göç kararı almamıza sebep olan esas nedene göre tespit etmekteyiz. Bu karar alındıktan sonra ise yeni yaşama ülkesine geldiğimizde tabikide yeni ülkenin dinamiğine göre hareket etmemiz ve yapımızı kurmamız gerekmektedir. Yine Kanada federal devleti hiçbir göçmeni zorlar çağırmamış, vaatlerde bulunmamış ve eğerki bu şartlara uyabiliyorsan benim ülkemde de yaşayabilirsin potansiyeli açmıştır. Burada göçmen olarak bizlere düşen en önemli görev bir kere gelme kararınızdaki neden yada nedenlerin iyice analiz edilmesi ve geldikten sonraki süreçte ilkönce bu ülkenin dili olmak üzere kendimizi yapıya adapte etmemiz olacaktır. Diğer mesleki ve iş konuları zaten bununla beraber kendi içinde bir düzende oturacaktır. Kimse bizlere gelin şurdan şu maaşla şu işe başlayın diye zaten çağırmıyor bununda garantisini vermiyor. O yüzden ciddi bir karar gerektiren bu durumda karar verildikten sonra yapacaklarınızı mutlaka sıralayınız yabancı diliniz eksikse mutlaka bunun düzeltilmesine çabalayınız. Eğitiminizde eksiklik varsa yine bunu telafi etmeye çalışınız yada mesleğinizi yapmak istemiyor başka birşeyler yapmak istiyorsanız Kanada’da belirlediğiniz eyalette hangi dallar hangi meslekler size uygunsa bunları yapabilme durumunda olacagınız eğitimler, kurslar alınız. Siz kendinize değer vermezseniz tabiki kimse size değer vermeyecektir. Bir köşeye oturup seyretmeye geldi iseniz zaten sizin için yapılacak birşey kalmamıştır…

Şehir seçimi yaparken lütfen Ali , Hasan , Veli , Ayşe orada olarak değerlendirmeyiniz. Unutmayın her zaman söylediğimiz bir cümle vardır kalabalık olan yerde rakibinizde çok olur!! Toronto – Vancouver ikilisi değildir bu ülke sadece güzelce ailenizle beraber eşinizle hatta yaşı algısı yerinde olan çocuklarınızla beraber üşenmeyin tek tek şehirleri inceleyin göreceksinizki bu alternatifler size adaptasyonuda , yerleşik olmayıda çok çok daha kolay hale getirecek imkanlar sunacaktır.

Yazıyı yazan arkadaşımız kendine göre birazda abartılı bir sunum, paylaşım yapmış saygımız var teşekkürde ederiz kendisine en azından böylece kendi doğrularını hissettiklerini aktarmış aktarmaya çalışmış. Ama doğru ama yanlış….

Bizlere düşen bireylik durumumuzdur. Beklentimiz? İsteklerimiz? Hayallerimiz üzerinden değil göçmenliği ihtiyaçlar ve karşılanabilmesi üzerinden yapılandırmamız gerektiğini lütfen unutmayalım.

Saygılarımızla,
Kanada, Kanada göçmenlik başvurusu, Kanada vizesi, Kanadada eğitim ve Kanada hakkında her şey

E-mail: destek@bizvekanada.com/info@bizvekanada.com/bilgi@bizvekanada.com/admin@bizvekanada.com
FACEBOOK - KANADA HAKKINDA HERSEY
Kullanıcı avatarı
baris_antalya
AZ DENEYİMLİ ÜYE
AZ DENEYİMLİ ÜYE
Mesajlar: 156
Kayıt: Haziran 6, 2010, 11:37 am

KANADA VE KANADA GERÇEKLERİNE BİRDE BU GÖZLE BAKALIM

Okunmamış mesaj gönderen baris_antalya »

Excellans Selamlar,

Açıkçası söz konusu maddeler ile birlikte paylaşımda bulunan şahsın yorumları ciddi anlamda pessimisticti.. Her zaman olduğu gibi gerçekleri ile revize ederek içimizi rahatlattınız. Benim asıl merak ettiğim şu... Ben yakında Kanada'da yaşamaya başlayacağım. Kaliteli bir üniversiteye girmeye çalışacağım ve şu an Türkiye'de hazırlık sınıfı öğrencisi olmakla beraber üniversiteme Business Administration bölümüne 1. sınıftan orada başlayacağım. İyi bir not ortalaması, iyi yaz stajları ve yarı zamanlı iş tecrübeleri ile dolu bir resumeyle mezun olacağım. Sonrasında bir süre finans sektöründe çalışıp, sonrasında yine iyi bir okula kabul edilmek için uğraşıp MBA yapacağım. MBA programım bittikten sonra akademik kariyerini tamamlamış biri olarak iş hayatıma devam edeceğim.. Bu durumda ben hala göçmen olduğum için bir ayrımcılık söz konusu olacak mı? Hala içten içe bir ırkçılık seziyor olacak mıyım? Hala bir iş başvurusu sırasında o işe uygun görülmek için bir Kanadalı ile aramızda ırktan ötürü bir fark görülüyor olacak mı?
ResimResim
Kullanıcı avatarı
Excellans
Site Admin
Site Admin
Mesajlar: 3003
Kayıt: Nisan 18, 2010, 9:29 am
Konum: Saskatchewan / REGINA
İletişim:

KANADA VE KANADA GERÇEKLERİNE BİRDE BU GÖZLE BAKALIM

Okunmamış mesaj gönderen Excellans »

Sayın Barış_Antalya merhaba,
Bu saydıklarınızı yerine getirene kadar aynı zamanda Kanada vatandaşıda olacagınız için bu sorunların bir anlamı kalmayacaktır diye kısa ve net bir cevap verebiliriz.
Saygılarımızla,
Kanada, Kanada göçmenlik başvurusu, Kanada vizesi, Kanadada eğitim ve Kanada hakkında her şey

E-mail: destek@bizvekanada.com/info@bizvekanada.com/bilgi@bizvekanada.com/admin@bizvekanada.com
FACEBOOK - KANADA HAKKINDA HERSEY
Kullanıcı avatarı
Excellans
Site Admin
Site Admin
Mesajlar: 3003
Kayıt: Nisan 18, 2010, 9:29 am
Konum: Saskatchewan / REGINA
İletişim:

KANADA VE KANADA GERÇEKLERİNE BİRDE BU GÖZLE BAKALIM

Okunmamış mesaj gönderen Excellans »

Sayın üyelerimiz, arkadaşlarımız, dostlarımız..
Son zamanlarda sizlerden gelen e-mailler ve gerekse hem basında olsun hemde içeride konuşulan yada hissedilen Kanada göçmenlik kavramı üzerinde tartışmaların artması sonucu Kanada devleti göçmenlik politikasında değişiklik yapacakmı? zorlaştıracak mı? hatta durduracak mı yada kaldıracak mı gibi yoğun bir merak ve bekleyişin olduğu apaçık bulunmakta bizde bu konuda sizleri rakamların kesinlikle yanılmayacağını söylererek rahat olmanızı hatta bu politikanın daha çok yıllar olabildiğince hızla devam edeceğine de garanti vererek yine Kanada devletinin kendi açıkladığı rakamlar üzerinden neden bu devam edecek kararını sizlerin kendi kararınıza bırakalım. Ve gerçekte göçmenliğin aslında bu ülkeye neler getirdiğine kattığına birde bu açıdan bakalım...

2010 yılı Vatandaşlık, Göçmenlik ve Mültecilik bakanlığının açıkladığı resmi rakamlara göre (280,636) gelin sadece başvuru ücretleri ile Kanada'ya giren girdiye bir bakalım buna Yatırımcı Kategorosinin 5 yıllık faizsiz depozito, Eyalet yatırımcılarının 2 yıllık faizsiz depozito rakamlarınıda dahil edelim:
Entrepreneur -Girişimci esas başvuru sahibi - 291 başvuru ücreti x 1050 CAD
Entrepreneur -Girişimci aile bireyleri- 795 - (Her esas başvuru sahibi cocuklu olmadıgını farz ederek, yine her esas basvuru sahibi evli olmadıgını farzederek ortalamamızı 350 CAD olarak cuzi bir rakamda tutuyoruz.Normalde,eşler için 550,22 yaş üzeri çocuklar için 150 CAD) x 350 CAD
Self-Employed-Kendi işinikurmak isteyen -esas başvuru sahibi -174 başvuru ücreti x 1050 CAD
Self-Employed- Aile bireyleri - 326 x 350 CAD
Investors -Yatırımcı esas başvuru sahibi - 3223 başvuru ücreti x 1050 CAD
Investors -Yatırımcı aile bireyleri - 8492 x 350 CAD
Investors-Yatırımcılar 2010 yılında!Kanada içinde minimum 400.000 CAD tutarında parayı yatırmakla mükellefler ve bu yatırımlarından 5 yıl faiz almamakla sorumlular.
Federal Skilled Workers-Kalifiye personel esas başvuru sahibi - 48.815 başvuru ücreti x 550 CAD
Federal Skilled Workers-Kalifiye personel aile bireyleri - 70.524 x 350 CAD
Canadian Experience Class-Kanada deneyimi esas başvuru sahibi - 2532 başvuru ücreti x 550 CAD
Canadian Experience Class-Kanada deneyimi aile bireyleri- 1384 x 350 CAD
Spouses and Partners-Evlilik ve Beraberlik başvuru 40.755 x 1040 CAD
Sons and Daughters-Evlatlar 2953 x 700 CAD
Parents and Grandparents -Aile ve akrabalar- 15.322 x 1040 CAD

Bunlara, Provincial -Eyaletsel başvuruların hiçbirini dahil etmiyoruz, yine Live-in caregiver çalışanlarını dahil etmiyoruz....

Yatırımcıların 400.000 CAD yatırım paraları (Ortalama bu rakam 1.2 milyar dolar )hariç göçmenlik 2010 toplam tahmini sadece başvuru ücreti geliri : 60.645.600 CAD başka bir deyiş ile daha detaylı hesaplama ile 95 -110 milyon dolarlık sadece sonuçlanmış başvuru matbuu getirisi olan bir yapıdır. Buna kabul edilen göçmenlerin beraberinde ülkeye getirdikleri, kattıkları hiçbir maddi olanak dahil değildir..

Sadece bu rakamlar bile bu politikanın değişip değişmeyeceğini sanırım sizlere bir fikir verecektir. Bu ülke sunduğu imkanların yanısıra ne yazıkki bu imkanı ticaretede çevirmiştir bunu yıllardırda uygulamaktadır, uygulayacaktırda.

Kategori sayı rakamları kaynak : CIC
Saygılarımızla,
Kanada, Kanada göçmenlik başvurusu, Kanada vizesi, Kanadada eğitim ve Kanada hakkında her şey

E-mail: destek@bizvekanada.com/info@bizvekanada.com/bilgi@bizvekanada.com/admin@bizvekanada.com
FACEBOOK - KANADA HAKKINDA HERSEY
kikima
YENİ ÜYE
YENİ ÜYE
Mesajlar: 22
Kayıt: Ocak 28, 2011, 8:50 pm

KANADA VE KANADA GERÇEKLERİNE BİRDE BU GÖZLE BAKALIM

Okunmamış mesaj gönderen kikima »

19. ....Butcenize uygun yerler genellikle balkonu yoktur ve copler iceride durur. .... Anlamadım kapıda mı yok? Niye zahmet edip çöpünüzü çıkarmıyorsunuz evden? Apartmanın ya da mahallenin çöp konteynerine atın... Balkonlu evde balkonda çöp mü biriktirirsiniz genelde?


29. ...insaat isleri, garsonluk temizlik isciligi reva gorulecek... ??? Bunları yaparak yaşamlarını sürdüren emekçi insanlardan daha üstün olduğunuzu varsaydığınız çok açık!

30. ...Sacma giris kosullari ile karsi karsiya kalacaksiniz. Isterseniz 10 sene kanada da yasayin yine Toefl istiyecekler... Eh burada on yıl yaşayıp hala iki sözcükle idare eden insanlar var! Bir çokları o İngilizceyle zor kalkar üniversitenin altından. Ya TOEFL verip üniversiteyi okuyacak kadar dil bildiğinizi gösteriyorsunuz ya da bir yıl hazırlık okuyarak üniversitenin içindeki dil kursalarını tamamlıyorsunuz. Bence Türkiye'deki üniversite giriş sınavından daha acayip değil sizce?

31. Yok artık canım! Durmayın klimanın önünde! Üç adıma bakar, illa ki vardır esmeyen yer. Hem doğru da değil soğuk hava üfledikleri... Ben iki yıldır da daha hasta olmadım. Giyinmeyi de mi Kanada öğretsin size!?

Bence yazıyı yazan arkadaşın desteğe gereksinimi var. Belli ki bunalıma girmiş. Keşke talihi daha açık olsaymış, ama sanırım yaklaşım da çok önemli bu gibi durumlarda. Kimse kolay olacak demiyor ama sizin olaylara nasıl yaklaştığınız da durumu çok etkiliyor bana sorarsanız.

kik?
Kullanıcı avatarı
Excellans
Site Admin
Site Admin
Mesajlar: 3003
Kayıt: Nisan 18, 2010, 9:29 am
Konum: Saskatchewan / REGINA
İletişim:

KANADA DÜNYANIN EN GÜVENLİ 8. ÜLKESİ

Okunmamış mesaj gönderen Excellans »

Sayın üyelerimiz merhaba,
Sizlerle 25 Mayıs 2011 tarihinde Vision of Humanity- organizasyonun Global Peace Index (GPI) isimli dünya ülkeleri arasında araştırma ve detaylı verilendirme sonucunda 2011 yılı itibari ile açıkladığı dünyanın en güvenli ülkeler sıralama listesinin ilk 10 basamağını, Türkiye ve komşularını, Amerika'yı ve Avrupadan bazı ülkelerin listedeki sıralamasını paylaşıyoruz. Dünya genelinde 153 ülke olarak değerlindirme ve sıralama yapılmıştır.

Sıralama En güvenli - barışcıl yaşanabilecek ülkeden negatife doğru yapılmaktadır:

1- İzlanda
2- Yeni Zellanda
3- Japonya
4- Danimarka
5- Çek Cumhuriyeti
6- Avusturya
7- Finlandiya
8- Kanada
9- Norveç
10- Slovenya
---------------------------------
15- Almanya
26- İngiltere
36- Fransa
40- Romanya
44- Tunus
45- İtalya
53- Bulgaristan
65- Yunanistan
82- Amerika Birleşik Devletleri
109- Ermenistan
116- Suriye
119- İran
122- Azerbeycan
127- TÜRKİYE
145- İsrail
147- Rusya
152- Irak
Saygılarımızla,
Kanada, Kanada göçmenlik başvurusu, Kanada vizesi, Kanadada eğitim ve Kanada hakkında her şey

E-mail: destek@bizvekanada.com/info@bizvekanada.com/bilgi@bizvekanada.com/admin@bizvekanada.com
FACEBOOK - KANADA HAKKINDA HERSEY
trx
YENİ ÜYE
YENİ ÜYE
Mesajlar: 1
Kayıt: Haziran 25, 2011, 2:01 am

KANADA VE KANADA GERÇEKLERİNE BİRDE BU GÖZLE BAKALIM

Okunmamış mesaj gönderen trx »

Herkese Merhaba,
öncelikli olarak avrupa ülkelerinde yurtdısı bir iş ararken kanada'dan bir teklif aldım ve görüşmelerim olumlu gecti.
ücret konusunda tekliflerini yaptılar su anda bu rakam üzerinde anlaşmaya çalışıyoruz. Ücrette anlaşırsak -ki teklifle istediğim rakam arasında bir noktaya yaklaştık çalışma izni için başvuracağım. Bu durumda firma bana ilgili pozisyon için labour market opinion yazısı gönderecek (tabi onaylanırsa) ve süreç başlayacak.

Kanada ile ilgili pek çok arastırma yaptım, burada yasamak istediğime karar da verdim. Şu anda en ciddi kaygım bana önerilen ücretle geçinip geçinemeyeceğim.
Eşim ve 2,5 yasında cocugum var ve onlarla yasamayı dusunuyorum Kanada'da. Turkiye'de zaten yabancı bir şirkette çalışıyorum ve yurtdısında donemsel de olsa su ana kadar vakit gecirme sanslarım oluyor ve gelirim de fena değil. Bu nedenle daha kaliteli bir yaşam ve sosyal olanaklar için Kanada'ya giderken yetersiz gelir nedeniyle evdeki bulgurdan da olmak istemiyorum.

Bu konuda fikir verebilecek (ozellikle Toronto'da yasam hakkında) herekese şimdiden tesekkürler.

Mevcut kosullarımı belirtmek gerekirse;
-- Çocugumun kreş -anaokulu eğitimi ogrendiğim kadarı ile paralı olacak.
-- eşimin ingilizcesi yeterli olmadıgı için en az 1-2 sene kurs-okula'a gitmek durumunda, bu da uzun bir sure çalışamayacağı anlamına geliyor dogal olarak,
-- ortalama bir yerde yasamayı planlıyoruz. İş downtown'da oldugu için metro hattına yakın bir condo ya da max. 20-30 km mesafede suburb lerde bahceli 2-3 odalı bir ev planladıgımız.
-- firma aylık brut 5 bin civarı net olarak ise yaklasık 4 bin kanada doları öneriyor. (netteki maas hesaplayıcıları kullandım.)

genel olarak bu gelirle 3 kişilik ailenin nasıl bir standartta yasayabileceği merak ettiğim konu.

Teşekkürler.
Kullanıcı avatarı
taner3
AZ DENEYİMLİ ÜYE
AZ DENEYİMLİ ÜYE
Mesajlar: 112
Kayıt: Nisan 19, 2010, 10:03 am
Konum: Kelowna, BC

KANADA VE KANADA GERÇEKLERİNE BİRDE BU GÖZLE BAKALIM

Okunmamış mesaj gönderen taner3 »

Herkese Merhaba,
öncelikli olarak avrupa ülkelerinde yurtdısı bir iş ararken kanada'dan bir teklif aldım ve görüşmelerim olumlu gecti.
ücret konusunda tekliflerini yaptılar su anda bu rakam üzerinde anlaşmaya çalışıyoruz. Ücrette anlaşırsak -ki teklifle istediğim rakam arasında bir noktaya yaklaştık çalışma izni için başvuracağım. Bu durumda firma bana ilgili pozisyon için labour market opinion yazısı gönderecek (tabi onaylanırsa) ve süreç başlayacak.

Kanada ile ilgili pek çok arastırma yaptım, burada yasamak istediğime karar da verdim. Şu anda en ciddi kaygım bana önerilen ücretle geçinip geçinemeyeceğim.
Eşim ve 2,5 yasında cocugum var ve onlarla yasamayı dusunuyorum Kanada'da. Turkiye'de zaten yabancı bir şirkette çalışıyorum ve yurtdısında donemsel de olsa su ana kadar vakit gecirme sanslarım oluyor ve gelirim de fena değil. Bu nedenle daha kaliteli bir yaşam ve sosyal olanaklar için Kanada'ya giderken yetersiz gelir nedeniyle evdeki bulgurdan da olmak istemiyorum.

Bu konuda fikir verebilecek (ozellikle Toronto'da yasam hakkında) herekese şimdiden tesekkürler.

Mevcut kosullarımı belirtmek gerekirse;
-- Çocugumun kreş -anaokulu eğitimi ogrendiğim kadarı ile paralı olacak.
-- eşimin ingilizcesi yeterli olmadıgı için en az 1-2 sene kurs-okula'a gitmek durumunda, bu da uzun bir sure çalışamayacağı anlamına geliyor dogal olarak,
-- ortalama bir yerde yasamayı planlıyoruz. İş downtown'da oldugu için metro hattına yakın bir condo ya da max. 20-30 km mesafede suburb lerde bahceli 2-3 odalı bir ev planladıgımız.
-- firma aylık brut 5 bin civarı net olarak ise yaklasık 4 bin kanada doları öneriyor. (netteki maas hesaplayıcıları kullandım.)

genel olarak bu gelirle 3 kişilik ailenin nasıl bir standartta yasayabileceği merak ettiğim konu.

Teşekkürler.
Merhaba,

Oncelikle sunu belirteyim ki, (anladigim kadariyla) Turkiye'de ortalamanin uzerinde bir hayat yasarken, burada buranin ortalamasini ancak yakalayacaksiniz. Diger bir konu da sizden kesilecek paradan emin olmaniz. Work permit icin vermeniz gereken ekstra kesintiler olabilir. Bunlari web sitesinden arastirmakta fayda var.

Genel olasi giderleriniz ev, yemek, bakkal-market, eglence, cocuk, ulasim seklinde olacaktir. Ev kiralari yasayacaginiz yere gore 1000-2000 dolar arasi degisir. 1000 dolara guzel yerler bulabilirsiniz. Ulasim konusunda cok bir fikrim olmamakla beraber, aylik alacaginiz ulasim karti yeterli olacaktir. Butun ay gecerli olan bu karti hemen her toplu tasimada kullanabiliyorsunuz (Toronto monthly pass diye arastirabilirsiniz). Market alisverisi kisi basi (hadi cok harcayin) 200 dolar civarinda tutar. Hadi biraz daha deseniz kisi basi 300 dersiniz. Telefon, TV, Internet paket olarak aylik 100 dolara satiliyor sanirim (ilk 6 ay ucretidir sonra artirirlar). Ufakligin kresi aylik 1000 dolar civarinda olacaktir. Esiniz, Community Center denen merkezlere gidip bedava Ingilizce kursu alabilir veya bu gibi olusumlari takip edip Inglizce gelistirme toplantilarina katilabilir. Kutuphanelerde bu gibi toplantilarin duyurusu asiliyor ve kutuphanelerde toplanan gruplar gordum. Esinizin kursu icin para vermenize gerek kalmayabilir. Eglence masraflari da cesitli olabilir ama bizim de ayni yaslarda bir kizimiz oldugundan, tek eglencemiz onun yaptigi aktiviteler oluyor. Sizin de ayni durumda olacaginizi dusunerek, daha cok akranlarinin olacagi aileler ile spor, oyun aktivitilerine gideceginizi varsayiyorum ve bu aktiviteler kisi basi en fazla 20 dolar (hatta daha az veya hic) seklinde gerceklesmektedir. Eger elinize 4000 gececek ise, fazla fazla yetecektir.
Saygilar
Teşekkürler,

ResimResim
Kullanıcı avatarı
Excellans
Site Admin
Site Admin
Mesajlar: 3003
Kayıt: Nisan 18, 2010, 9:29 am
Konum: Saskatchewan / REGINA
İletişim:

KANADA VE KANADA GERÇEKLERİNE BİRDE BU GÖZLE BAKALIM

Okunmamış mesaj gönderen Excellans »

Sayın Trx merhaba,
Sayın Taner3'ün aktardıklarına ek olarak, eğer işvereniniz LMO iznini alır ve sizde komple ailenizle gelmek ister iseniz. Unutmayınız ki aile bireylerine normalde Geçici ziyaretçi başvurusu yapmanız gerekmektedir. Fakat, eğer çalışmaya başlayacağınız iş NOC Skillerinden O,A,B gruplarında ise yada 29 FSW - Federal skilled worker öncelikli meslekler listesinden bir tanesine ait ise siz başvurunuzu yapar iken (work permit) eşinizede open work permit başvurusu yapabilirsiniz böylece eşinizde gelmeden çalışma iznine sahip olabilir ayrıca evladınız için Ontario'da ekstra özel paralar ödemenize gerek yoktur statünüz Tam zamanlı öğrenci yada Tam zamanlı çalışan statüsünde olursa. Yapmanız gereken sadece taşınmayı düşündüğünüz bölgedeki School Dictrict yetkili bürosu ile irtibata geçip evladınız için uygun olan eğitim + bakım programını kararlaştırmak olacaktır. Eğerki Day Care talebiniz olur ise sadece bunun için bir ödeme yapmak durumundasınız buda genellikle haftalık 90-200 CAD arası lisanslı bakıcılar ve 90-300 lisansız sizin bulacağınız özel bakıcılar için oynayan fiyat aralıklarıdır.
Saygılarımızla,
Kanada, Kanada göçmenlik başvurusu, Kanada vizesi, Kanadada eğitim ve Kanada hakkında her şey

E-mail: destek@bizvekanada.com/info@bizvekanada.com/bilgi@bizvekanada.com/admin@bizvekanada.com
FACEBOOK - KANADA HAKKINDA HERSEY
Kullanıcı avatarı
baris_antalya
AZ DENEYİMLİ ÜYE
AZ DENEYİMLİ ÜYE
Mesajlar: 156
Kayıt: Haziran 6, 2010, 11:37 am

KANADA VE KANADA GERÇEKLERİNE BİRDE BU GÖZLE BAKALIM

Okunmamış mesaj gönderen baris_antalya »

Merhabalar,

Legatum Institute'un kaliteli buldugum bir arastirmasini sizlerle paylasmak isterim. Legatum der ki: "Ben ulkelerin wealth ve wellbeinglerini olcerim"

Farkli kriterlerde ve overallda 110 ulkenin incelendigi bir ranking olusturulmus. Veriye linkten ulasabilirsiniz:

http://www.prosperity.com/rankings.aspx



Saygilarimla..
ResimResim
Cevapla

“KANADA'YA BİRDE BU GÖZLE BAKALIM !!” sayfasına dön